18 / 04 / 2024

Çevre Bakanlığı 5 uçakla kentsel dönüşüm alanlarının fotoğrafını çekecek!

Çevre Bakanlığı 5 uçakla kentsel dönüşüm alanlarının fotoğrafını çekecek!

Kentsel dönüşüm alanlarının takibini yapmak ve Türkiye’nin mühendislik çalışmalarına veri hazırlamak için proje başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 22 Temmuz da Esenboğa’dan kalkacak 5 uçakla kentsel dönüşüm alanlarının fotoğrafını çekecek.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaçak yapılaşmayı önlemek, kentsel dönüşüm alanlarının takibini yapmak ve Türkiye’nin mühendislik çalışmalarına veri hazırlamak için proje başlattı.

Bakanlık kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki kaçak katları Ortofoto Projesi ile takip edecek ve gerekli işlemleri anında yapacak.


Doğal Afet Sigortaları Kurumu  (DASK) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birlikte gerçekleştireceği Ortofoto Projesinin yer seçimi çevre düzeni planları, kentsel alanlar, planlama alanları, büyükşehir belediye hizmet alanları, turizm alanları, orman ve su kaynakları ile havaalanı bölgeleri incelenerek belirlendi.


Kapsam, maliyet, zaman ve kullanılan teknoloji bakımından Türkiye’de bir ilk olacak projenin toplam maliyeti 50 Milyon TL.


-Doğal afetler sonrasında kısa sürede hasar tespiti yapılabilecek


2 yılda tamamlanacak olan proje ile 2014-2015 yılları arasında yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilecek. 2016 yılında ise proje bitmiş olacak. Proje kapsamında elde edilecek veriler belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile ücretsiz olarak paylaşılacak.


Proje kapsamında havadan görüntü alımı yapabilen özel kameralara sahip uçaklar, Türkiye’nin tüm il, ilçe ve büyük beldelerinde, bütün mühendislik çalışmalarına hassas veri sağlamak üzere havalanacak.


Türkiye’nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu verileri, google earth gibi yazılımların sağladığından çok daha hassas ve güncel olarak elde edilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla 22 Temmuz da Esenboğa Havalimanı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Uçak Hangarında startı verilecek olan uçuşlara 5 uçak katılacak.


Projenin ilk aşamasında ileri teknoloji kullanılacağı için  %70  oranında üretim maliyeti azalacak. Ayrıca proje çıktılarının paylaşılması ve kullanılması ile  yapılacak tüm projelerde %80 kazanç sağlanacak.

Proje ile birlikte Türkiye’nin bina envanteri elde edilecek, kentlerin mahalle mahalle afet sigortalanma oranları görülebilecek, afet sonrasında hak sahipleri, DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek, kentlerde binalarda kaçak katlar otomatik olarak belirlenebilecek, oluşturulacak Bakanlık web sayfası (portal) üzerinden bu altlık verilerle birlikte Bakanlık mekânsal verileri de sunulacak, portal üzerinde parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama vb. verilere vatandaş tarafından erişim sağlanabilecek.





Geri Dön