19 / 04 / 2024

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin apart daire şeklinde tasarlanan cezaevlerinde kalmaları amaçlanıyor.



Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin apart daire şeklinde tasarlanan cezaevlerinde kalmaları amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE

Güncel veriler bulunmamakla birlikte 2021 sonu itibariyle Türkiye'de hâlihazırda 800'den fazla çocuğun annesiyle birlikte cezaevinde kaldığı düşünülmektedir. Bilimsel çalışmalardaki bulgulara göre 0-6 yaş arası dönem çocukların psikososyal ve bedensel gelişiminin temelinin atıldığı dönemdir. Yeni doğan bebek, ince ve kaba motor gelişim aşamalarının tamamlanmasıyla birçok fiziksel yetiye sahip olmaktadır. Emekleme, yürüme, zıplama, çatal kaşık ve kalem tutabilme, konuşabilme, denge ve vücut koordinasyonlarını sağlayabilme bu yetiler arasındadır. Psikososyal gelişim ise, bireyin doğumundan itibaren başlayan sosyalleşme sürecini ifade etmektedir. Bu bağlamda cezaevlerinde anneleriyle beraber kalan çocukların bulunduğu ortam ve gelişim seyri beraber değerlendirildiğinde cezaevlerinin çocuklar için uygun bir ortam olmadığı net bir şekilde gözükmektedir. Anneleriyle birlikte cezaevinde kalmak durumunda olan çocuklar bir mahpus hayatı yaşamaktadır. Birçok cezaevinde havalandırma uygulaması nedeniyle çocukların sıklıkla hastalanması yanı sıra yatak problemi, yetersiz beslenme, oyuncak problemi, her cezaevinde kreş olmaması, sağlık sorunu olduğunda annenin çocuğuna refakat edememesi vb. koşullar, çocuk için ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. En basit hâliyle koğuşlarda halı bulunmaması, çocukların emekleme dönemlerinin normal seyrinde ilerlemesini mümkün kılmamakta; oturabileceği bir koltuk olmaması ev ortamına adapte olmasını zorlaştırmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 3 hükmünce “Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir."' Ayrıca Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 4, 5,6 ve devamı birçok hüküm taraf devletlere çocuğun sağlıklı gelişimi için gerekli tüm önlemleri alma yükümlülüğü yüklemektedir. Yetkili kurumlar bu yükümlülüklerini gerçekleştirme noktasında azami çaba göstermeli ve çocuğun üstün yararı için gerekli değişiklikleri yapmalıdır. Bu amaçla söz konusu “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hazırlanmıştır. 

MADDE GEREKÇESİ 

MADDE 1 - 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin çocuğun üstün yararı gözetilerek çocuklarını psiko-sosyal açıdan uygun apart dairelerde kalmaları amaçlanmıştır. 
MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3 - Yürütme maddesidir. 

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 10 uncu maddesine aşağıdaki fikra eklenmiştir. 
"(3) 18 ila 72 aylık çocuk sahibi olan kadın tutuklu ve hükümlülerin tutukluluk süreleri ve cezaları özel nitelikli 1+1 apart site şeklinde inşa edilen ceza infaz kurumlarında infaz edilir. Adalet Bakanlığı bu tür ceza infaz kurumları hakkında, birinci fıkra hükümlerine aykırı tedbirler alabilir. Söz konusu kurumların güvenliklerine ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenir." 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.


Geri Dön