20 / 04 / 2024

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı

Artan maliyetlerin üstüne buğday fiyatlarının açıklanmaması, çiftçiyi zor durumda bıraktı. Hayat pahalılığı ve artan maliyetler, üreticilerin sıkıntılarını günden güne artırıyor. Çiftçiler buğday hasadının başlamasına kısa bir süre kala taban fiyatı merak ediyor. İşte ayrıntılar...



ÇİFTÇİNİN TOPLAM BORCU 185 MİLYARA ULAŞTI

Gübre fiyatları son bir yılda yüzde 300’e varan oranda zamlandı, mazot fiyatları yüzde 239, yem fiyatları ise yüzde 130’un üzerinde arttı.

2000'li yılların başlarında 2 milyar TL civarında olan çiftçi borcu günümüzde (bayiler borcu hariç) 185 milyar liraya ulaşmış durumda. Çiftçinin üretim araçları ödenemeyen borçları yüzünden haczediliyor. Gübre ve toprak geliştiricilerde yıllık fiyat artışı TÜİK verilerine göre yüzde 153,34'e enerji fiyatlarında yüzde 101,14'e yükseldi. Tarımsal üretim fiyatları (Tarımsal ÜFE) yıllık bazda lifli bitkilerde yüzde 196,22, sebze meyvede yüzde 112,15, tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 92,00 oranında arttı.

Çiftçiye buğday alım fiyatı sürprizi! 3 kat artış yaşandı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön