26 / 04 / 2024

Çimento sektöründe fiyatlar arttı mı?

Çimento sektöründe fiyatlar arttı mı?

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Bozkurt, ABD Miami'de gerçekleştirilen Intercem 2021 konferansında açıklamalarda bulundu. Bozkurt, "Enerji piyasalarındaki önü alınamayan yükseliş trendi, maliyetlerimize yansıdı" diye konuştu.



TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt, CEO Volkan Bozay ve Yönetim Kurulu Üyeleri ABD’de gerçekleştirilen Intercem Americas 2021 konferansına katılım gösterdi. Konferansta küresel anlamda çimento sektörünün içinde olduğu durum değerlendirildi. TÜRKÇİMENTO etkinlikte sponsor oldu ve ayrıca stantla bulundu. 

ABD Miami'de gerçekleştirilen Intercem 2021, dünyanın dört bir yanında katılan çimento üreticilerinin buluştuğu bir platform oldu. Toplantıya Türk çimento sektörünün çatı kuruluşu olan TÜRKÇİMENTO üst yönetimi katılım gösterdi. Heyette bulunan TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Bozkurt konferansta bir konuşma gerçekleştirdi. 

Çimento sektöründe fiyatlar arttı mı?

Bozkurt konuşmasında, ABD’nin çimento alanındaki en büyük iş ortaklarından biri olan Türkiye ve Türkiye ekonomisiyle ilgili katılımcılara bilgi aktardı.

Bozkurt konuşmasında, Türkiye ekonomisinin zorlu geçen 2018-2019 senelerinden sonra 2020 yılında bir toparlanma beklentisi ile yıla başladığınıa dikkat çekerek "Yılın ilk çeyreğinin sonunda dünyada başlayan pandemi Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Ülkede birçok sektör faaliyetlerini yavaşlatmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Buna karşın Türkiye ekonomisi 2020-2021 yıllarında büyüme trendine devam etti" açıklamasında bulundu.

Türkiye ekonomisinin bir başka pozitif göstergesinin ise güçlü ihracat kabiliyeti olduğunun altını çizen Bozkurt, "Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2021 yılının Eylül ayında ihracatımız 20 milyar 783 milyon dolar oldu. Bu rakam Türkiye ihracatının tüm zamanlarında elde edilen en yüksek seviyedir. Ocak-Eylül döneminde ise ihracat rakamı 160 milyar 979 milyon dolar oldu. Bu rakam ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36’lık bir artışı işaret etmektedir" diye konnuştu.

Türk çimento sektörüne ait rakamları da aktaran Bozkurt; Türkiye’de 76 çimento fabrikasının faaliyette bulunduğunu, bu fabrikaların yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 115 milyon ton, fabrikaların kapasite kullanım oranının ise yüzde 68 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Bozkurt ayrıca, kurulu üretim kapasitesi ile Türkiye’nin çimento sektöründe dünyada 5’inci, Avrupa’da ise 1’inci üretici konumunda olduğuna da vurgu yaptı. 

Çimento sektöründe fiyatlar arttı mı?

“Türkiye, 2020 yılında Dünyanın 2’inci en büyük ihracatçısı oldu” 

Bozkurt; sektörde 2020'de çimento üretiminin, bir önceki seneye göre yaklaşık yüzde 27 gibi büyük oranda artarak 76,5 milyon ton olduğuna, bir önceki yıla göre iç satışlarda yüzde 23, çimento ihracatında ise yüzde 37’lik artış kaydedildiğine dikkat çekti. Bozkurt, bu yükselişle iç satışın 59,2 milyon ton ihracatın ise 31,4 milyon ton olduğunu ifade etti. Ayrıca Türk Çimento sektörünün, 2020 iç pazar cirosunun yaklaşık 1,7 milyar dolar olduğunun altını çizen Bozkurt, sektörün istihdamının 17,2 bin kişi ve dolaylı istihdamın da yaklaşık 50 bin kişi olduğu bilgisini verdi.

Gökhan Bozkurt, Türkiye’nin sahip olduğu operasyonel kabiliyetler ve liman yetkinlikleriyle çimento ihracatını başarı ile büyütmekte olduğunu vurguladı. Bozkurt, "Türk Çimento üreticileri kendi liman altyapılarını kurmakta ve operasyonel mükemmellikle, ürün kalitesini birleştirerek pandemi döneminde yaşanan tedarik ve lojistik sıkıntısını asgari düzeyde tutmayı başarmıştır" şeklinde konuştu.

Milyon ton

2019 (Ocak – Kasım)

2020 (Ocak-Kasım)

2021 (Ocak-Kasım)

20/21 %

Çimento

10,5

15,5

16,8

8,4

Klinker

10,8

13,5

11,5

-14,9

Toplam

21,3

29,0

28,3

-2,4

 

Milyon $

2019 (Ocak – Kasım)

2020 (Ocak-Kasım)

2021 (Ocak-Kasım)

20/21 %

Çimento

475

643

772

20,0

Klinker

340

382

378

-1,1

Toplam

815

1.025

1.150

12,1

ABD’nin en büyük beyaz çimento tedarikçisinin Türk çimento üreticileri olduğuna dikkat çeken Bozkurt, "Türk Çimento sektörü olarak bizler yalnızca üretime değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik konularına da önem veriyoruz. Bu kapsamda yeni teknolojilere adapte oluyor, düşük karbonlu üretim için fabrikalarımızda sürekli düzenlemelere gidiyoruz" ifadelerini kullandı. Bozkurt, çevreye katkı çerçevesinde alternatif yakıt kullanımı ve atık ısı geri kazanımı gibi sistemleri hayata geçirdiklerini belirtti. 

Çimento sektöründe fiyatlar arttı mı?

Bozkurt, bu oranı yüzde 50 seviyesine yükselttiklerinde yaklaşık 550 milyon Dolarlık petrokok ithalatının önüne geçilmesine imkan sunacaklarını dile getirdi. Gökhan Bozkurt konuşmasına şu şekilde devam etti: 

“Çimento üretim prosesindeki maliyet kalemlerimizin en büyüğünü enerji maliyetleri oluşturuyor. Enerji piyasalarındaki önü alınamayan yükseliş trendi, ülkemizde döviz kurunun yüksek olmasının da etkisiyle, Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre TL bazında elektrikte yüzde 78, petrokokta yüzde 301 ve ithal kömürde yüzde 422 seviyelerinde artışlar olarak maliyetlerimize yansıdı.”

“Sektör, yaklaşık yüzde 23 büyüme yaşadığı 2020 yılından sonra 2021 yılında da hem pazarın tekrar açılması hem de baz etkisiyle satışlarını artırdı. Temmuz ayında Bayram nedeniyle inşaatlara ara verilmesiyle, satışlarda aylık bazda düşüş yaşandı. Ağustos ayında üretim, iç satış ve ihracat, yaklaşık olarak geçen yılın seviyesinde gerçekleşirken, Eylül’de hem üretim hem iç satış hem de ihracatta düşüş gerçekleşti. İç satışlarda bölgesel bazda tüm bölgelerde artış yaşandı

Sektör olarak önem verdikleri bir diğer konunun beton yol uygulamaları olduğunu da dile getiren Bozkurt, amaçlarının beton yol ağının yaygınlaşmasını sağlamak olduğunun altını çizdi. 

Çimento sektörü ihracatta atağa geçti!

Volkan Bozay: AB uyum politikalarını yakından takip ediyoruz!

Çimentoculardan fiyat tepkisi: 2 milyon TL'lik eve etkimiz 7 bin TL!

 


Geri Dön