27 / 04 / 2024

Çin'deki gayrimenkul krizi ekonomiye yansıdı!

Çin'deki gayrimenkul krizi ekonomiye yansıdı!

Çin'de üçüncü çeyrek büyüme verileri dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle hayal kırıklığı oluşturdu. Çin'deki gayrimenkul krizi ekonomiyi de olumsuz etkiledi.



Çin Ulusal İstatistik Ofisi’nin (NBS) açıkladığı senenin üçüncü çeyreğine ait gayri safi yurt içi hasıla verileri, 2020'nin üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük hızda ve ikinci çeyrekte görülen yüzde 7,9'luk büyümeden sonra yavaşlayarak bir önceki döneme göre yüzde 4,9 büyüdüme kaydettiğini ortaya koydu. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 18,3 büyüme gösterdi. GSYH'nın üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 yükselmesi öngörülüyordu. 

NBS sözcüsü Fu Linghui, konuyla ilgili açıklamasında "Yurt içi ekonomik toparlanma hala istikrarsız ve düzensiz" ifadelerini kullandı. Veriler, çeyreklik bazında büyümenin Temmuz-Eylül döneminde ikinci çeyrekte aşağı yönlü güncellenen yüzde 1,2'den yüzde 0,2'ye gerilediğini ortaya koydu. 

Çin deki gayrimenkul krizi ekonomiye yansıdı!

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi koronavirüs salgınından toparlandı, fakat yavaşlayan fabrika faaliyeti, azalan tüketim ve yavaşlayan emlak sektörü toparlanmanın ivmesini düşürdü. 

Oxford Economics Asya ekonomisi başkanı Louis Kuijs, konuya ilişkin açıklamasında "Önümüzdeki aylarda beklediğimiz büyüme rakamlarına yanıt olarak, politika yapıcıların bankalararası piyasada bol likidite sağlamak, altyapı gelişimini hızlandırmak ve genel kredi ve emlak politikalarının bazı yönlerini gevşetmek dahil olmak üzere büyümeyi desteklemek için daha fazla adım atacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Çin'in emlak sektöründen daha geniş ekonomiye olası bir kredi riskinin yayılmasına ilişkin küresel tedirginlikler, büyük geliştirici China Evergrande Group'un 300 milyar doları aşkın borçlarını ödeme mücadelesiyle çoğaldı. 

Çin deki gayrimenkul krizi ekonomiye yansıdı!

Politika kaynakları ve analistlere göre, kalıcı bir emlak balonunun ülkenin uzun vadeli yükselişini baltalayacağından endişe duyan Çinli liderler, ekonomi yavaşlasa bile sektör üzerindeki sert kısıtlamalara devam edeceklerine, fakat gerektiğinde bazı taktikleri yumuşatabileceklerine dikkat çekti. 

Evergrande'nin riski kontrol edilebilir mi?


Geri Dön