25 / 04 / 2024

Çoğu kimse bilmiyor! Bunları yaparak EYT’den emekli olabilirsiniz!

Çoğu kimse bilmiyor! Bunları yaparak EYT’den emekli olabilirsiniz!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelinirken, kanunun yasalaşmasıyla halen çalışan pek çok vatandaş bu bayram ilk emekli maaşını, hatta bayram ikramiyesini  almış olacak. EYT kapsamına giremeyen milyonlarca çalışan ise üzüntü yaşıyor. Ancak bazı ayrıntılar var ki, bunları yaptı



 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile bugünlerde milyonlarca vatandaş, kısa süre sonra emeklilik günlerine kavuşacak olmanın mutluluğunu yaşarken, bir o kadar kişi de EYT’yi kılpayı kaçırmanın üzüntüsü içinde.  Ancak bazı ayrıntılar var ki, bunları yapmanız halinde EYT kapsamına girebilirsiniz.

EYT’de bilinmeyen öyle ayrıntılar var ki, aslında çok daha geniş bir kesim kapsama girerek emekli olabilir.  Belki de  aslında EYT’den emekli olacaklar arasında olabilirsiniz. İşte detaylar…

EYT düzenlemesi yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşı emeklilik günlerine taşıyacak.  EYT kapsamına giremeyen, prim gün ve yıl şartı nedeniyle emekliliği az farkla kaçırmış kesimlere de emeklilik imkanı bulunuyor.  Kısmi emeklilik seçeneğiyle, primini ödeyerek aylık bağlatmak bu yöntemlerden sadece biri.   20 yıl çalışma şartı ve prim gün sayısı koşullarını yerine getirmemiş olanlar ise EYT kapsamına girmiyor.

 Çoğu kimse bilmiyor! Bunları yaparak EYT’den emekli olabilirsiniz!

Ancak bu gruba dahil çalışanların doğum borçlanması ya da askerlik borçlanması yolunu takip ederek eksik günlerini tamamlaması mümkün. EYT düzenlemesinde belirtilen 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar, primini 5000 güne tamamlandığı zaman emekli olabilecek.  İşe giriş ve sigortalılık tarihi sebebiyle aslında EYT kapsamına giren, ancak prim ve çalışma yılı şartını karşılamayanlar içinse kısmi emeklilik imkanı bulunuyor.

EKSİK GÜN VARSA

Bu kesimler arasında SSK’lı olanlar 3600 gün ile, BAĞ-KUR sigortalıları da 5400 gün ile kısmi erken emekli olma şansına kavuşuyor. 1999 öncesindeki emeklilik düzenlemesinde kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşla yaş haddinden emekli olunacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön