19 / 04 / 2024

Çorum Kalesi gecekondulara teslim!

Çorum Kalesi gecekondulara teslim!

Çorum'da, 1571 yılında 'Sultan Süleyman Hayratı' olarak yaptırıldığı bilinen, Selçuklu mimarisi özelliği taşıyan Çorum Kalesi, halk arasında 'kale kondu' olarak isimlendirilen yapıların işgaline teslim oldu. 



Çorum Belediyesi tarafındzn tarihi Çorum Kalesi'nin yapı işgalinden kurtarılması amacıyla harekete geçilirken, kamulaştırma çalışması başlatıldı. Projeyle 42 yapı kamulaştırıldı; fakat sahiplerinin itirazı üzerine konu, yargıya taşındı. Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, Mahkemece binaların yıkımı için Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan restorasyon onayı alınması gerektiğine karar verildi. Kurul, restorasyon için henüz karar vermeyince yapıların yıkımı yapılamadı. Halk arasında 'kale kondu' olarak adlandırılan yapıların işgalinden kurtulamayan kalede restorasyon çalışması da yapılamayınca surlardan düşen kaya parçaları, tehlike oluşturdu. Belediye ekipleri, surlardan koparak, yola düşen kaya parçaları sebebiyle kale çevresini tel örgüyle çevirerek önlem aldı. Kalenin, restorasyonla turizme açılması hedefleniyor.

MUHTAR: TARİHİMİZİ YOK ETMEYELİM

Kale Mahallesi'nin muhtarı Ali Şahin, kale içindeki yapıların kamulaştırıldığını; fakat yıkılamadığını söyleyerek, bir an önce restorasyon çalışması başlatılmasını talep etti. Şahin, "Kaleye çivi dahi çakılamıyor. Koruma Bölge Kurulu izin vermiyor. Kale bu şekilde harabe kaldı. Sur taşları artık yıkılmak üzere. Sürekli üzerindeki taşlar dökülüyor. Kale çevresi trafiğe açık olduğu için belediye, mecbur olarak çevresine tel örgü çekerek önlem aldı. Kalenin durumu nedir, bilinmiyor. Ben tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. Tarihimizi yok etmeyelim" şeklinde konuştu.

'BİR AN ÖNCE RESTORE EDİLMELİ'

Kale çevresinde iş yeri bulunan Erdal Türkmen ise konuyla ilgili olarak,  "Belediye önlem için tel çekti ama onun yeterli geleceğini zannetmiyorum. Bir an önce restore edilmeli ardından da bu kale turizme kazandırılmalı. Şu an kapalı durumda. Hiç kimse gelip gitmiyor. Böylece kaldı" dedi.

Kalenin korumaya alınıp, halkın ziyaretine açılması gerektiğini belirten bölge sakinlerinden Şahin Tuna da "Tel örgüler sadece kimsenin yanaşmaması için. Surlar yıkılıyor, boşalttılar; ama içini ve dışını restore etmediler. Bu bulunmayacak bir nimettir. Korumaya alsınlar ve halka açsınlar" diye konuştu.

Kaleye bazı kişilerin zarar verdiğini iddia eden Haydar Şahatoğlu ise "Gereken neyse bir an önce yapılsın. Taş düşmesi için tel örgü ile önlem aldılar; ama insanlar araçlarını yine bir şekilde telleri atlatıp, park ediyor. Kaleye zarar veriyorlar" dedi.


Geri Dön