24 / 04 / 2024

Çorum Kalesi 'kalekondu'lara teslim!

Çorum Kalesi 'kalekondu'lara teslim!

Tarihi Çorum Kalesi içerisine yıllar önce yapılan konutların işgaline teslim oldu. Halk arasında 'kale kondu' olarak bilinen ve kamulaştırılan yapılar kale için restorasyon onayı çıkmayınca yıkılamadı.



Çorum'da, 1571 tarihinde 'Sultan Süleyman Hayratı' olarak yaptırıldığı bilinen Selçuklu mimari özelliği taşıyan Çorum Kalesi yapı işgaline teslim oldu. Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; kale içinde yıllar önce birer ikişer yapılan ruhsatlı, tapulu ve bir kısmı ise kaçak olan evlerin sayısı 42'ye ulaştı. Çorum Belediyesi tarihi kaleyi yapı işgalinden kurtarmak için harekete geçti, kamulaştırma çalışmasına başladı. Proje ile 42 yapı kamulaştırıldı ancak yapı sahiplerinin itirazı üzerine konu yargıya taşındı. Mahkeme, yapıların yıkımı için Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan restorasyon onayı alınması gerektiğinin kararını aldı. Ancak kurul, restorasyon için henüz bir karar vermeyince yapıların yıkımı yapılamadı. Halk arasında 'kale kondu' olarak adlandırılan yapıların işgalinden bir türlü kurtulamayan kalede restorasyon çalışması da yapılamayınca surlardan düşen kaya parçaları tehlike oluşturmaya başladı. Belediye ekipleri kale surlarından koparak yola düşen kaya parçaları nedeniyle kale çevresini tel örgüyle çevirip önlem aldı. Kalenin, restorasyon yapılarak turizme açılması isteniyor.

MUHTAR TARİHİMİZİ YOK ETMEYELİM

Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin, kale içinde bulunan yapıların kamulaştırıldığını ancak yıkılamadığını kaydederek bir an önce kalede restorasyon çalışması başlatılmasını istedi. Şahin, ''Kaleye çivi dahi çakılamıyor. Koruma bölge kurulu izin vermiyor. Kale bu şekilde harabe kaldı. Sur taşları artık yıkılmak üzere. Sürekli üzerindeki taşlar dökülüyor. Kale çevresi trafiğe açık olduğu için belediye mecbur olarak çevresine tel örgü çekerek önlem aldı. Kalenin durumu nedir bilinmiyor. Ben tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. Tarihimizi yok etmeyelim'' şeklinde konuştu.

'BİR AN ÖNCE RESTORE EDİLMELİ'

Kale çevresinde işyeri bulunan Erdal Türkmen, kale için hiç bir görevlinin gelip gitmediğini ifade ederek, ''Belediye önlem için bir tel çekti ama onun yeterli geleceğini zannetmiyorum. Bir an tadilat ve restore edilmelidir. Ardından da bu kale turizme kazanılmalı. Şu an kapalı durumda. Hiç kimse gelip gitmiyor. Böylece kaldı'' açıklamasında bulundu.

'KORUMAYA ALIP, ZİYARETE AÇILMALI'

Kalenin koruma altına alınıp, halkın ziyaretine açılması gerektiğiyle ilgili yöre sakini Şahin Tuna ise ''Tel örgüler sadece kimse yanaşmaması için. Surlar yıkılıyor. Boşalttılar ama içini ve dışını restore etmediler. Bu bulunmayacak bir nimettir. Ama hiç oralı olan yok. Koruma altına alsınlar ve halka açsınlar'' dedi.

'KALEYE ZARAR VERİYORLAR'

Önlem alınan kaleye vatandaşların zarar verdiğini belirten Haydar Şahatoğlu ise, ''Gereken neyse devlet büyüklerimiz bir an önce yapsın. Taş düşmesi için tel örgü ile önlem aldılar ama insanlar araçlarını yine bir şekilde telleri atlatıp park ediyor. Kaleye zarar veriyorlar'' açıklamasında bulundu.


Geri Dön