28 / 03 / 2024

Çukurova Yedigöze Sani Bey Barajı çalışmaları sürüyor!

Çukurova Yedigöze Sani Bey Barajı çalışmaları sürüyor!

Yedigöze Sani Bey Barajı’ndan 75 bin hektarlık tarım arazisinin sulanabilmesi için 1 milyar lirayı bulacak yatırımların proje çalışmalarının sürdüğü bildirildi



Çukurova yöresinde yapımı yaklaşık yarım asırdır beklenen, enerji üretimi ve sulama amaçlı Yedigöze Sani Bey Barajı’ndan 75 bin hektarlık tarım arazisinin sulanabilmesi için 1 milyar lirayı bulacak yatırımların proje çalışmalarının sürdüğü bildirildi.
        
AA muhabirinin Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, SANKO Holding tarafından Adana’nın Aladağ ve İmamoğlu ilçeleri arasında Seyhan Nehri üzerinde inşa edilen enerji üretimi ve sulama amaçlı Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santralındaki (HES) inşaat çalışmaları bu yılın Haziran ayında tamamlandı.
        
Yöredeki 75 bin hektarlık tarım arazisini sulayacak ve 50 bin kişiye de istihdam kapısı açacak olan barajda 15 hazirandan itibaren su tutulmasına başlandı.
        
Kurulu gücü 320 megavat (MW), yıllık üretimi ise yaklaşık 1 milyar kilovatsaat (KWH) olacak olan HES’ten, 75 bin hektar tarım arazisinin sulanabilmesi amacıyla DSİ tarafından başlatılan çalışmalara hız verildi.
        
Elektrik üretim amaçlı barajdan ilk etapta suyu ovaya taşıyacak 15 kilometrelik iletim kanalının 150 milyon lira tutarındaki ihalesi gerçekleştirildi.
        
Ardından, Kozan, İmamoğlu ve Ceyhan ilçelerine bağlı 53 köydeki yaklaşık 75 bin hektarlık tarım arazisini sulayacak 109 bin 512 kilometrelik ana kanal, 2 milyon 536 bin 787 kilometre borulu şebeke, 1 milyon 495 bin kilometre uzunluğunda tali drenaj şebekelerinin proje ihaleleri yapıldı.
        
Yaklaşık 600 milyon lira tutarındaki bu projelerin yapım ihalelerinin ise 2012’de tamamlanması ve ardından çalışmalara başlanması planlandı.
        
Bu arada, yörede proje kapsamında başlatılan arazi toplulaştırma çalışmalarının da sürdüğü ve bu çalışmalar içinde yaklaşık 400 milyon lira tutarında harcama yapılacağı belirtildi.
        
Projelerin yapım ihalelerinin tamamlanmasının ardından 5 yıl içinde 75 bin hektar arazinin suya kavuşacağı kaydedildi.
        
-AGİAD, BÖLGE İŞ ADAMLARINI BİR ARAYA GETİRMEK İSTİYOR-
        
Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Ümit Onatça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 milyar lira tutarındaki sulama yatırımlarını gündeme aldıklarını söyledi.
        
Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek projelerin yapım ihalelerine girmek için Adanalı girişimlerden oluşan bir konsorsiyum kurmayı planladıklarını ve bu konuda çağrı yaptıklarını belirten Onatça, "Bu yatırımın bölge işadamları tarafından gerçekleştirilmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık. Sulama yatırımı ihalelerini bölge işadamları olarak biz almayı ve projeyi hayata geçirmeyi istiyoruz. Adana’da bu yatırımı gerçekleştirecek sıcak paraya sahip, Adana’nın projesine ilk önce Adanalı iş adamları sahip çıkmalı" diye konuştu.
        
Onatça, söz konusu sulama yatırımının gerçekleşmesiyle önceden daha çok kuru tarım yapılan 75 bin hektarlık alandaki ürün yelpazesinin genişleyeceğini, verimin ve istihdamın artacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön