26 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İstanbullulara metro müjdesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İstanbullulara metro müjdesi!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı AK Parti İstanbul 7. Olağan İl Kongresi'nde, İstanbul'da yapılan çalışmalara ilişkin konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da yeni açılacak metro hatları ile ilgili bilgi verdi.



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı AK Parti İstanbul 7. Olağan İl Kongresi'nde, İstanbul'da yapılan çalışmalara ilişkin konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'u aşkla seviyoruz" ifadelerinin sadece bir iyi niyet beyanından ibaret olmadığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan İstanbullulara metro müjdesi!

"Bu sözün gerisinde çok büyük bir müktesebat var. Mesela sadece son 18 yılda İstanbul'a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? Sadece son 18 yılda İstanbul'a eski rakamla 275 katrilyon lira tutarında yatırım yaptık. Eğitimde 38 bin 361 adet yeni derslik kazandırdık. 1 milyonun üzerinde yüksek öğrenim öğrencisinin öğrenim gördüğü, 37 bin 500 akademik personelin çalıştığı İstanbul'a toplam 38 adet yeni üniversite kurduk. Toplamda 13 bin 677 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurt binaları açtık. Bir kaç yıl içinde de yüksek öğrenim yurt kapasitesini 2 katından fazla arttıracak yatırımlarımız şu anda sürüyor. İstanbul'a 46 adet yeni spor tesisi kazandırdık."

Ulaştırmada İstanbul'un bölünmüş yol uzunluğunu 500 kilometre ilave ile 782 kilometreye ulaştırdıklarına dikkat çeken Erdoğan, İstanbul-  İzmir  otoyolunu tamamlayarak 8-9 saat süren İstanbul-İzmir yolculuğunu 3,5 saate, Bursa'yı bir saate, Balıkesir'i 2 saate, Eskişehir'i 2-2,5 saate indirdiklerini dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan İstanbullulara metro müjdesi!

İstanbul her yere hızlı trenle bağlanacak

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Kuzey Marmara Otoyolu'nu bitirmek üzere olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaray'ı, Avrasya Tüneli'ni sadece milletin değil insanlığın hizmetine sunduklarına vurgu yaptı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Osman Gazi Köprüsü'nü, İstanbul Havalimanı'nın yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli 1. etabını hizmete sunduklarını ifade eden Erdoğan, İstanbul'un Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Kocaeli ve Sakarya ile olan bağlantılarını yüksek hızlı trenle sağladıklarını da belirtti. 

İnşası devam eden hatlar bitirildiğinde İstanbul'u ülkenin dört bir tarafına hızlı tren kolaylığı ile bağlamış olacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Levent-Hisarüstü metro hattını bitirdiklerini, açıldığı günden bugüne toplam 202 milyon yolcunun seyahat ettiği Gebze-Halkalı banliyö hattını da işletmeye sunduklarını vurguladı.

Halkalı Lojistik Merkezi'ni tamamladıklarını, demiryollarının çoğunu yenilediklerini,  Marmaray  ve Avrasya Tüneli'nden sonra boğazın altından geçecek olan yeni tünel olan Büyük İstanbul Tüneli'nin etüt, proje çalışmalarını bitirdiklerini, ihale hazırlıklarının sürdüğünü kaydeden Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Marmaray'a, Kadıköy'e, Tuzla'ya, Yüksek Hızlı Tren Garı'na, Üsküdar'a, Çekmeköy'e bağlayacak demiryolu proje çalışmalarının da sürdüğünü açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan İstanbullulara metro müjdesi!

2021'de İstanbul'a 2 yeni metro

Erdoğan, yapımı devam eden Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ve Bakırköy-Bahçelievler Kirazlı Metro Hattı'nı bu yıl sonuna kadar bitireceklerine dikkat çekerek, "Halkalı-İstanbul Havalimanı raylı sistem bağlantısını ve İstanbul-Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı'nı önümüzdeki yıl bitiriyoruz. Yenikapı-İncirli-Sefaköy metrolarını ise 2023 sonuna kadar hizmete sunuyoruz" diye konuştu.

Hangi YHT hattı ne zaman açılacak?

İstanbul'da proje aşamasındaki metro hatları!

İstanbul'da 2029 hedefi: 622.15 kilometre raylı sistem ağı!


Geri Dön