18 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

Milyonlarca çalışan asgari ücret belli oldu mu sorusunun cevabını arıyor. Tüm Türkiye'nin merakla beklediği asgari ücret toplantısının ilki bugün yapılıyor...



Türkiye'de milyonlarca vatandaş asgari ücret maaş alıyor. Çalışanlar asgari ücret ne kadar oldu sorusunun cevabını araştırıyor. 

A Haber'de yer alan habere göre.2022 yılına sayılı aylar kala asgari ücret görüşmeleri başladı. Bugün ilki yağılacak olan görüşmenin sonucu merak ediliyor. Toplantıdan önce  Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeli haberi duyurdu ve beklentilerin üzerinde çok büyük bir asgari ücret yapılacağını açıkladı. Peki; asgari ücret belli oldu mu?

 Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MÜJDE!

Erdoğan yaptığı açıklamada; "Asgari ücreti şuana kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız." dedi ve çalışanları sevindirdi.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU MU?

1 Aralık'ta yani bugün yapılacak olan toplantıda asgari ücretin ne kadar olacağına dair açıklama yapılmayacak. Ancak ilk toplantıda ücretin ne kadar olacağı hakkında görüşün ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 36,2 ARTIŞ TAHMİNİ

Nihai sonuç ilk toplantıda açıklanmasa bile bazı rakamların görüşülmesi bekleniyor. Pazarlık sırasında enflasyon, geçim gibi kriterler tartışılırken sürpriz bir gelişme yaşandı.

İşçilerin, bir önceki hafta açıklanan yeniden değerleme oranının, artışın alt sınırı olarak kabul edilmesini talep edecekleri öğrenildi. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre bu yıl için yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak belirlendi. Buna göre çeşitli vergi ve harçlara ilişkin kanunlarda yer alan vergi, harç ve ceza miktarları yüzde 36,2 oranında artacak. Bu oranı düşürmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Ancak bu oranın asgari ücret artışı olarak kabul edilmesi durumunda vergi desteği olmaksızın 2022 yılı için brüt asgari ücret 4872,55 TL'ye yükselecektir. İşçiye ödenecek net asgari ücret 3.849 TL'ye çıkacak. Bu durumda net asgari ücrette 1000 TL'den fazla artış olacaktır. Vergi desteği geldiğinde bu rakam daha da artabilir.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

PAZARLIK BAŞLIYOR

İşçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında bugün ilk toplantısını yapacak. Yaklaşık 7 milyon çalışanı ve dolaylı olarak tüm vatandaşları doğrudan ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci bugün resmen başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapılacak toplantıda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise Türk-İş temsil edecek. İşveren komitesine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi komitesine ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık edecek.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan dan müjde! 2022 asgari ücret belli oldu mu?

GÖRÜŞMELER ERKEN SONUÇLANABİLİR

Yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında taraflar dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin Aralık ayının sonunu beklemeden hızlı bir şekilde müzakere edilmesi gerektiği konusunda anlaştılar. Bu durum, yeni asgari ücretin Aralık ayı ortasında belirleneceği görüşünü güçlendiriyor.

İşveren ve çalışanın üzerinde uzlaştığı bir diğer konu da vergi indirimidir. Her iki taraf da başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretlerdeki vergilerin kademeli olarak düşürülmesini talep ediyor.

Görüşmeler öncesi TİSK, mevcut istihdamın korunması ve yeni istihdam sağlanması için asgari ücret işveren desteğinin bu yıl da devam etmesinde ısrarlı. Türk-İş ise yeni asgari ücrete dair talebini kamuoyuyla henüz paylaşmamakla birlikte "insan onuruna yakışır" düzeyde bir asgari ücret istiyor.

Zam pazarlığı başlıyor! 2022 asgari ücret ne kadar olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön