26 / 04 / 2024

Zam pazarlığı başlıyor! 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

Zam pazarlığı başlıyor! 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonların merakla beklediği asgari ücretin belirlenmesi konusunda ilk adım yarın atılıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın gerçekleştirecek.



Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın ilk toplantısını yapacak.milyonlarca çalışanın maaşlarına etki eden 2022 asgari ücret rakamı, asgari geçim indirimi (AGİ) - işsizlik maaşı gibi birçok kaleme de etki ediyor. Her yıl Aralık ayı boyunca süren pazarlık ile belli olan asgari ücret zammı bu yıl ilk toplantıda belli olabilir. Peki 2022 asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret zam pazarlığında neler öne çıkacak?

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yarın gerçekleşitiriyor. Bu yıl 2022'den itibaren geçerli olacak asgari ücret artışı için bir ilk olabilir. İşçi sendikalarının ilk toplantıda zam oranını belirleme çağrısı Bakanlık ve işveren sendikasından olumlu sinyal aldı. Asgari ücretin 4 bin liraya yaklaştırılması için tüm vergi ve kesintilerin kaldırılması dahil tüm seçenekler araştırılıyor.

Zam pazarlığı başlıyor! 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşü asgari ücret ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı: ''Asgari ücret arttı diye işçi çıkarma gibi bir durumla karşılaşacağımızı da zannetmiyorum. Biz alt gelir grupları başta olmak üzere milletimizin bütün kesimlerinin hayat şartlarını iyileştirmek için mücadele ediyoruz. İstenmeyen durumların oluşmasını engellemek için elimizdeki araçları kullanırız.  Kimsenin mağdur olmasına müsaade etmeyiz''

ASGARİ ÜCRET İÇİN VERGİ İNDİRİMİ MASADA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, artış oranının enflasyondan daha yüksek olacağı mesajını verirken, vergi indirimi de dahil birçok seçenek masada olacak.

Bakan Bilgin, toplumun beklentilerini karşılayacak asgari ücret konusunda işçi sınıfıyla anlaştıkları mesajını verirken, güçlü bir artış bekleniyordu. Hükümet, asgari ücretin yükseltilmesi için vergiler dahil çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

Türk-İş, işçinin talebine ilişkin henüz bir rakam açıklamasa da tek bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 3 bin 903 lira olarak hesapladı. Brüt 3 bin 577 lira olan asgari ücretten 751 lira kesinti (SGK primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi) alınmaması veya asgari ücretten kesilen vergi kalemlerinin azaltılması gibi seçenekler var. 

Zam pazarlığı başlıyor! 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

2022 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLUR?

Yapılan açıklamalarda ve sosyal medyada yapılan anketlerde yüzde 25-30'luk bir artış tahminleri öne çıkıyor. Yüzde 25'lik artışa göre brüt asgari ücretin 4.471 liraya, net asgari ücretin 3.532 liraya, brüt asgari ücretin 4.650 liraya ve net asgari ücretin yüzde 30'luk artışa göre 3.673 liraya çıkması bekleniyor. Her iki oran da dikkate alındığında asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Zam pazarlığı başlıyor! 2022 asgari ücret ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET ARTINCA NELER DEĞİŞECEK?

Asgari ücretin yeniden belirlenmesiyle olacak bazı değişiklikler şunlar:

1- İşsizlerin aldığı maaş aynı oranda artacak. Şu anda en yüksek işsizlik maaşı 2010 lira olarak uygulanıyor.
2- Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. Şu anda bekar bir işçi için AGİ 268,31 lira olarak ödeniyor.
3- Emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda artış olacak. Şu anda bir aylık ödeme 1.144 TL

4- İş göremezlik ödeneğinde artış yaşanacak.
5- Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak.
6- Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar yükselecek. Gündelikçiler için ödenecek primler artacak.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması!

Rakamlar belli oldu: 2022 asgari ücret ne kadar?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön