25 / 04 / 2024

Çürük raporu çıkar korkusuyla deprem testleri yaptırılmıyor!

Çürük raporu çıkar korkusuyla deprem testleri yaptırılmıyor!

Endişe büyük, hesaplar küçük… İstanbul’da hissedilen her sarsıntıda yürekler ağza gelse de kimse ‘Binam depreme dayanıklı mı?’ diye test ettirmiyor. Başlıca neden korkutucu: Çürük raporu çıkarsa evimin değeri düşer.



Üç gün önce Gökçeada açıklarında meydana gelen ve İstanbul’da da hissedilen 5.3 büyüklüğündeki deprem, megakentte yürekleri ağza getirdi. Korku büyük olsa da vurdumduymazlık had safhada. Binaların depreme dayanıklılığını test eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BİMTAŞ’a başvuruların sayısı yok denecek kadar az. 


BAŞVURU SAYISI 6’YA DÜŞTÜ


- İstanbul’da toplamda 1 milyon 600 bin yapı var. Son 9 yılda yapılan başvurular kapsamında 4 bin 260 bina incelemeye alındı. Geçen yıl sadece bin 947 başvuru oldu. 


- Van depreminden bir ay sonra 850 olan başvuru, 1 yıl sonra 184’e, bu yılbaşında da 6’ya kadar düştü. 


- Uzmanlara göre düşüşün nedeni ‘Ev çürükse değeri düşer’ korkusu. 


- Başvuruda istenen malzeme testi ücretleri şöyle: 8 katı geçmeyen binanın oturum alanı 500 m2’ye kadar yapılarda 3 bin TL+KDV, 500 m2’den sonraki her m2 için 2 TL+KDV. 8 katı geçen binanın oturum alanı 1000 m2’ye kadar olan yapılarda 6 bin TL+KDV. 


- Prof. Dr. Ahmet Ercan: Depreme dayanıklılık testine başvuranların sayısı son derece az. En büyük sorun apartmanlarda oturan kişilerin uzlaşmaması. Ev sahiplerinin yüzde 80’i, “Çürük çıkarsa, evimizin değeri düşer” endişesi taşıyor. 


- Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Vatandaş tehlikeyi biliyor ama mali güçleri yok. Bazı ilçe belediyeleri, dayanıklılık testinde çok ucuz çalışma yapıyor. Ama vatandaş, bina çürük çıkacağı endişesiyle geri adım atıyor.


Nebahat Koç/Akşam Gazetesi


Geri Dön