20 / 04 / 2024

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

Daire alırken iskan masrafını kim öder?

İskan masrafına dair pek çok kişi aynı soruyu sormaktadır. Bir mülk alırken iskan masrafını kim öder? İşte merak edilen o detaylar!



İSKAN NEDİR? YAPI KULLANMA İZNİ NEDİR?

İskan, yapı ruhsatı alınarak da bilinmektedir. İmar mevzuatına, yapı ruhsatı ve eki mimari projeye göre yani olması gerektiği şekilde inşası tamamlanmış yapıların kullanımına izin verilmesi anlamında düzenlenen resmi bir belgedir. Yapının hukuka uygun olarak inşa edildiğini göstermektedir. İlgililer tarafından ruhsat ve eki mimari projeye uygun şekilde inşa edilen yapıya yönelik olarak yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi talebiyle yetkili kurumlara başvuruda bulunulabilir. Bu başvuru üzerine 30 gün içerisinde yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesi zaruridir.

İSKAN MASRAFINA DAİR BİLİNMEYENLER!

1) İskan masrafını ödemek için, resmi başvuruda bulunacağınız belediye tarafından açıklanan belgeleri hazır bir şekilde teslim etmeniz gerekir.

2) Daha sonra iskan masrafı hesaplama aşaması geliyor. Başvuru yapılan kurumdan kuruma göre değişiklik gösterebilir.

3) İskan masrafı bahsettiğimiz şu iki adımı içeriyor: Kat irtifaklı tapunun tapu harcını ödeyerek kat mülkiyetli tapuya döndürmek için tapu harcı ödemesi ve yetkili kuruma döner sermaye bedeli ödemesi yapılmalıdır.

 İSKAN RUHSATI MASRAFINI KİM ÖDEMELİDİR?

İskan ruhsatı, inşaatı çalışmaları bitirilen bir yapıda oturumun başlayabilmesi için gerekiyor. Bir belediyenin iskan ruhsatı vereceği binanın yapı tasdikli projesine uygun şekilde inşa edilmesi ile mümkün olabilir. Bir başka deyişle, iskan ruhsatı olmayan binalar, henüz tamamlanmamış bir yapı olarak değerlendirilir.

İskan ruhsatı bir binada bazı aşamaların tamamlandığını gösterir. Onlarda şunlardır;

• Ruhsat bilgileri

• İnşaat bitim tarihi

• Tapu kaydı

• Adres bilgisi

• Bağımsız bölümlerin cinsleri ve numaraları

• Arsa payı

• Metrekare bilgisi

• Mal sahipleri listesi

DAİRE ALIRKEN İSKAN MASRAFINI KİM ÖDER?

İskan ruhsatı alabilmek için ilgili masrafların ödenmelidir. Söz konusu iskan masrafının ödemesi ide iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış ya da kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde yerine getirilir.

Kira stopajı nedir? Kira stopajı kim öder?

Kira stopajı yılda kaç kez ödenir?

Kira vergisinden hangi giderler düşülür?


Geri Dön