25 / 04 / 2024

Tapu masrafı ne kadar? Tapu masrafını kim öder?

Tapu masrafı ne kadar? Tapu masrafını kim öder?

Tapu harcı gayrimenkul alım ve satım işlemleri sırasında alıcıdan da satıcında tahsil ediliyor. Peki tapu masrafı ne kadar? Tapu masrafını kim öder? İşte tüm merak edilenler...



Konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi gibi satın alma işlemlerinde tapu masrafları ön planda tutuluyor. Konut almak isteyenler tapu masrafını ödemekle mükellef. Sabah'ta yer alan habere göre; gayrimenkul alım ve satım işlemlerinden alınan tapu harcıyla ilgili merak edilenler listelendi. Peki alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenen tapu masrafı ne kadar, kaç TL? Tapu masrafı (harcı) nedir, kim öder? İşte tüm detaylar...

TAPU MASRAFI NE KADAR, KAÇ TL?

Hem alıcının hem de satıcının sorumluğu tutulduğu tapu harcı, her iki taraf tarafından da ödeniyor. Gayrimenkul alım-satın işlemlerinde alınn tapu hizmetleri bedeli tapu masrafı oluyor.

TAPU HARCI NEDİR?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı tamamlanan tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanıyor.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit taksit halinde her birinden satış bedelinin yüzde 2'si oranında alınıyor.

TAPU HARCI HANGİ BANKALARA ÖDENEBİLİR?

Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç tüm bankların kredi kartı ile tapu harcını Gelir İdaresi sayfaısında online olarak yapabiliyor.


 


Geri Dön