19 / 04 / 2024

Tapu parasını kim öder?

Tapu parasını kim öder?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Belgelerin eksiksiz olması halinde devir işlemi için sıra tapu parasına geliyor. Peki, tapu parası ne kadar? Tapu parasını kim öder?



Tapu parasını kim öder?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Devir işlemi için hem alıcının hem de satıcının veya vekillerinin tapu dairesinde bulunmaları gerekiyor.


Tapu devir işlemleri için öncelikle randevu alınıyor. Randevu günü ve saatinde tapu dairesinde gerekli belgeler ile bulunuluyor. Tapuda hem alıcıdan hem de satıcıdan istenen belgeler şu şekilde;


Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


Ayrıca; Belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekli.


Belgelerin eksiksiz olması halinde devir işlemi için sıra tapu parasına geliyor. Peki, tapu parası ne kadar? Tapu parasını kim öder?


Tapu için gerçekleşen satış değeri üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor. Bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemek ile mükellef oluyor. Örneğin; 150 bin TL'lik bir gayrimenkul satışı gerçekleştiğini düşünelim. 3.000 TL alıcı; 3.000 TL satıcı olmak üzere toplamda 6.000 TL harç ödemesi yapılıyor.


Daha az tapu harcı ödemek isteyen tarafların eksik beyanda bulunmaları halinde, kişiler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapu vekaleti için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön