28 / 03 / 2024

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu dairesinde ödenmesi gereken bir takım masraflar karşımıza çıkıyor. Peki, Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder? İşte tapuda ödenmesi gereken masraflar hakkında tüm detaylar...



Tapu harcı, gayrimenkullerin alım-satım işlemleri gerçekleştirilirken ödenmesi gereken bir masraf olarak karşımıza çıkıyor ve sadece bir kez ödeniyor. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının tapuda beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapılması gerekiyor. Hesaplama yapılırken hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç ödemekle yükümlü oluyor. 

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılması gerekiyor. 

Bu durum sadece satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişebiliyor. Bu tip bir anlaşma, sözleşme kapsamında sunulursa aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı 8bin TL tapu harcını ödemekle yükümlü olur. 

Tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli 2022 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 233 TL ve ilave hizmet bedeli ise 32 TL olmak üzere toplam 265 TL olarak tahsil ediliyor. Bu tutar alıcı ve satıcı tarafından aksi kararlaştırılmadıkça genel usul olarak alıcı tarafından tahsil ediliyor.
 


Geri Dön