29 / 03 / 2024

Daire içi tadilat izni!

Daire içi tadilat izni!

Apartmanda yer alan bağımsız bölümünüzde tadilat yapacağınızı düşünelim. Bu durumda komşulardan daire içi tadilat izni almanız gerekiyor. Ayrıca tadilat işimizi daire içi tadilat saatleri içerisinde yapmanız gerekiyor...



Daire içi tadilat izni!

Apartmanda yer alan dairelerde yapılacak tadilatların niteliğine, tadilatın süresine göre komşuluk hukuku doğrultusunda diğer kat maliklerinden izin alınması; onlara önceden haber verilmesi gerekiyor.


Ancak, daire sahibi yalnız yönetim planında yapılmasına izin verilen tadilatları yapabiliyor. Örneğin, balkon kapatma gibi tadilat işine yönetimde izin verilmiyorsa, kendi bağımsız bölümünüzde de bu kurala uymanız gerekiyor.


Aksi takdirde, kurala uymadan apartman yönetiminde izin verilmeyen işlerin yapılması sonucunda, diğer kat malikleri yetkili birimlere şikayette bulunarak yapılan tadilatın eski haline getirilmesini isteyebiliyor.


Kat malikleri bunu kaymakamlığa veya mahkemeye müracaat ederek yapabiliyor. Yapılan şikayet sonrasında yönetimde yasaklanmasına rağmen yapılan işler, eski haline getiriliyor ve masrafları yine kat maliki tarafından karşılanıyor.


Daire içi tadilat saatleri

Komşuluk Hukuku çerçevesinde daire içi tadilat saatleri kapsamında bu işlerin akşam ve gece saatlerinde yapılmasına izin verilmiyor. 


Bu saatler dışında yapılacak tadilatlarda bina yönetimine haber verilmesi, yönetimce bina sakinlerinin haberdar edilmesi ve tadilatın olabildiğince rahatsızlık vermeyecek şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekiyor.


Genel itibari ile daire tadilat saatleri hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.


Apartman tadilat saatleri!
Kat Mülkiyeti Kanunu! Müsaade mecburiyeti!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön