26 / 04 / 2024

Danıştay, Tozkoparan'da kentsel dönüşümü durdurdu; bundan sonra ne olacak?

Danıştay, Tozkoparan'da kentsel dönüşümü durdurdu; bundan sonra ne olacak?

Danıştay, 4 Haziran 2014 Çarşamba günü verdiği kararla Bakanlar Kurulu’nun Tozkoparan Mahallesi’ni riskli alan ilan eden kararını iptal etti. Peki Güngören Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yapacak? İşte Danıştay'ın o kararı...



Danıştay, Tozkoparan da kentsel dönüşümü durdurdu; bundan sonra ne olacak?


Danıştay 14. Daire, İstanbul’un Güngören İlçesi’nde uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin yasal dayanağını oluşturan; Bakanlar Kurulu’nun 1 Nisan 2013 tarihli ve 2013/4557 sayılı “Tozkoparan Gecekondu Önleme Bölgesi Riskli Alan” kararını 4 Haziran 2014 Çarşamba günü iptal etti. 


TOZDER'in Tozkoparan açıklaması için tıklayın!


Tozkoparan ve M. Nezihi Özmen Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (TOZDER) tarafından Nisan 2013’te Danıştay 14. Dairesi’nde açılan dava sonuçlandı ve Tozkoparan’ı riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu Kararı, “Riske dair raporlar, bilimsel değil gözlemsel” hükmüyle bozuldu.


Danıştay ne dedi?


Danıştay'ın kararındaki tespitler şöyle;


“Dava dosyasına sonradan sunulan ve 14 adet yapının incelemesine ilişkin bulunan teknik raporun, alanda mevcut olan 5560 adet yapının farklı özelliklere sahip olmaması nedeniyle alanı kuşatıcı bilimsel nitelikleri haiz bir rapor olarak kabulüne olanak bulunmamaktadır. Depremden sonra söz konusu yapıların olumsuz etkilenip etkilenmediği yolunda belirlemeye yer vermediği, değişik tipteki yapılardan örnekleme suretiyle karot veya numune alınmak suretiyle teknik bir metot üzerinde çalışılmadığı, yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak yeterli bir bilgi içermediği ve bu nedenle riskli alan ilan edilebilmesi için kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik raporla oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 


Bu durumda; uyuşmazlığa konu alanın ‘riskli alan’ ilan edilmesine ilişkin bakanlar kurulu kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.” 



Peki bundan sonra ne olacak?


Danıştay’ın kararından sonra Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nasıl hareket edecek? İşte cevabı…


Güngören Belediyesi, Danıştay kararının ulaşmasını bekliyor. Önümüzdeki hafta içi gelmesi beklenen Danıştay kararının ardından Güngören Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü harekete geçecek. 


Edindiğimiz bilgilere göre 58 hektarlık alanda 5 bin 560 konutun yenileneceği Tozkoparan kent dönüşüm projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay kararına göre “Tozkoparan riskli alan ilanı”nı elden geçirerek karar uygun hale getirecek ve Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacak.


Bu arada Güngören Belediyesi de Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi’ni halka sunulacak hale getirdi. Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, önümüzdeki günlerde basının karşısına çıkarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeyi kamuoyuna açıklayacak. 


Bakanlar Kurulu'nun iptal edilen kararı!


Bakanlar Kurulu'nun Güngören İlçesi Tozkoparan Mahallesi riskli alan ilanı, 24 Nisan 2014 Çarşamba tarihli ve 28627 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. 2013/4557 sayılı Bakanlar Kurulu kararı şöyleydi;


"İstanbul İli, Güngören İlçesi, Tozkoparan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 25/3/2013 tarihli ve 1316 sayılı yazısı üzerine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 1/4/2013 tarihinde kararlaştırılmıştır."


Danıştay, Tozkoparan da kentsel dönüşümü durdurdu; bundan sonra ne olacak?

Danıştay, Tozkoparan da kentsel dönüşümü durdurdu; bundan sonra ne olacak?


Danıştay 14. Daire'nin iptal kararı için tıklayın!


Geri Dön