25 / 04 / 2024

Dar gelirliler için 15 bin 500 konut satışa çıkacak!

Dar gelirliler için 15 bin 500 konut satışa çıkacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Dar gelirli vatandaşlarımız için 15 bin 500 konutun satışı ve planını yaklaşık 15 bin 500 konutun da ihale sürecini yürütüyor olacağız." dedi...



Bolu Abant Tabiat Parkı'ndaki bir otelde düzenlenen "İmar Kanunu Kapsamında İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüm" toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 17 bin konutu tamamlayacaklarını söyledi. Kurum, "16 bin konutun temelini atacağız ve 18 bin 750 konut için de dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Diğer taraftan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması işi var. Bu da süreç için hem atıl diyeceğimiz, artık yıllardır konuştuğumuz lojmanların da satımını ilk etapta 5 bin, toplamda 50 bin olmak üzere lojmanların da satışını süreç içerisinde gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı

Dar gelirliler için 15 bin 500 konut satışa çıkacak!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Bakanlık olarak dün açıkladıkları ve çiftçileri ilgilendiren projeden de bahseden Kurum, "Tarım arazileri, ecrimisil bedel üzerinden kiralanıyordu ve bu 218 bin çiftçimizi ilgilendiriyordu. 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisini çiftçilerimize ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralamaya ilişkin süreci başlattık. Buradan da yaklaşık 218 bin çiftçimiz faydalanacak ve 10 yıl kiralayabiliyorlar. 10 yıl sonrasında da satın almak istemeleri halinde bu arazileri satın alabiliyorlar. Bu da bilhassa Anadolu'daki illerimizde çiftçilerimizi ilgilendiriyor ve aileleriyle birlikte 1 milyon kişiyi ilgilendiren bu çalışmayı başlatmış bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Kamu kurumlarına tahsis edilen arazilerin değerlendirilmesi konusunun da öncelikli planları içinde olduğunu ifade eden Bakan Kurum, bunun da sürecini hemen hemen her ilde başlattıklarını, TOKİ'ye yaklaşık 3 milyon metrekareye yakın arazi devri gerçekleştirdiklerini söyledi. 

"Gereksiz görülecek işler varsa bunları da durdurmasını bileceğiz"

Kurum, şunları söyledi:

"40 bin konut ve iş yeri hizmet binasının tamamlanması işimiz var. Diğer taraftan şehit aileleriyle harp vazife malulleri, dul, emekli ve yetimler için yine  TOKİ  projeleri devam ediyor. Bu süreçte de yine projelerimiz devam edecek. Bizim olmazsa olmaz projelerimiz bir kere yapılacak ama gereksiz görülecek işler varsa bunları da durdurmasını bileceğiz. Belediye başkanlarımızın da bu noktada işlerini gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Yine dar gelirli vatandaşlarımız için 15 bin 500 konutun satışı ve planını yaklaşık 15 bin 500 konutun da ihale sürecini yürütüyor olacağız."

"6 ilde sanayiyle ilgili dönüşüm projelerimiz olacak"

Bakan Kurum, planlı sanayi yatırım alanlarını yapacaklarını ifade etti. Kurum koknuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; "6 ilde sanayiyle ilgili dönüşüm projelerimiz olacak. Hem İlbank bunu birkaç yerde başlatıyor. TOKİ de zaten sahada ve fiilen projeleri var. Bu da şehirlerdeki sanayilerimiz için önemli bir çalışma olacak." 

Bakan Kurum, 13 milyon kayıt altına alınmamış yapı bulunduğunu söyledi. Kurum, bunların kayıt altına alınması noktasında süreci devam ettirdiklerini, sahada gördükleri aksaklıkları, yanlış uygulamaları tespit edip gereken tedbirleri de alacaklarını ifade etti.

Otopark yönetmeliği yürürlüğe girdi

Otopark yönetmeliğinin bugün itibarıyla yürürlüğe girdiğini söyleyen Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Bu süreci öne çektik. Yeni düzenleme her daireye bir otopark getiriyor. Büyükşehirlerimizde meydan altlarında, idarelerden izin alınması kaydıyla kamu kurumlarının altında yine otopark yapabiliyoruz. Ticari teşekkül etmiş caddelerde imar planında konut dahi olsa yine bu binaların otoparka dönüşmesinin imkanını getiriyor. Bu İstanbul'daki birçok ilçede Ankara'da birçok bölgede en azından otopark ihtiyacını karşılayacak bir düzenleme olarak inşallah süreçte hepimize yardımcı olacak diye düşünüyorum."


Geri Dön