28 / 03 / 2024

DASK sigorta primi ve sigorta bedeli hesaplama!

DASK sigorta primi ve sigorta bedeli hesaplama!

Depremden dolayı meydana gelen maddi zararların karşılanması için yılda bir kez DASK sigorta bedelinin ödenmesi gerekiyor. DASK sigorta primi ve sigorta bedeli nasıl hesaplanır? İşte DASK sigorta primi ve sigorta bedeli hesaplama...



DASK sigorta primi ve sigorta bedeli hesaplama!

Zorunlu bir sigorta olarak karşımıza çıkan DASK sigortası, depremin ardından oluşan maddi zararları karşılıyor. Sigortanız için ödemeniz gereken prim tutarı Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirleniyor. Teminat tutarı, tarife fiyatı ile çarpıldığında prim tutarı da hesaplanıyor. İşte 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife fiyatı açıklanıyor.

Deprem risk grupları, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası kaynakları, zemin koşulları ve bina öznitelikleri kullanılarak belirlenir ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu internet sitesinde yayınlanıyor. Yerleşim birimlerinde daha sonra yapılan değişiklik nedeniyle risk grubu ataması bulunmayan yerleşim birimleri için deprem risk grubu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu tarafından tespit ediliyor.

Yapı tarzına göre bölge bazında oranlar: Betorname
I. Grup: 2.35
II. Grup: 1.97    
III. Grup: 1.51    
IV. Grup: 1.13    
V. Grup: 0.79
VI. Grup: 0.52
VII. Grup: 0.33

Yapı tarzına göre bölge bazında oranlar : Diğer
I. Grup: 4.14
II. Grup: 3.35    
III. Grup: 2.64        
IV. Grup: 1.98
V. Grup: 1.47
VI. Grup: 0.91    
VII. Grup: 0.5

Yukarıdaki tarifede belirtilen yapı tarzlarının tanımı aşağıdaki gibidir:

A- Betonarme: Çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılardır.


B- Diğer: Yukarıdaki gruplara girmeyen yapılardır.

Sigorta primleri her yıl, birim metrekare maliyetlerindeki artışa paralel olarak artırılıyor.

DASK sigorta primi ve sigorta bedeli hesaplamak için tıklayınız

DASK sigorta primi hesaplama

Ödenmesi gereken prim tutarının hesabında, önce sigorta bedeli (teminat tutarı) bulunur ve daha sonra bu bedel tarife fiyatı ile çarpılıyor. Buna göre, ödenmesi gereken prim tutarı, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında belirlendiği üzere; yapı tarzına göre her yıl tespit edilen birim metrekare maliyetler ve meskenin brüt yüzölçümünün çarpımı sonucu bulunan sigorta bedeli (teminat tutarı) ile tarife fiyatının çarpımı suretiyle hesaplanıyor.

Sigorta primleri, her yıl, birim metrekare maliyetlerdeki artışa paralel olarak artıyor. Primler nakden ve peşin olarak ödeniyor.

Evinizin DASK sigorta primini hesaplamak için tıklayın.

10 soruda DASK tüm detaylarıyla!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 

 

 


Geri Dön