25 / 04 / 2024

DASK sigorta primi!

DASK sigorta primi!

DASK Zorunlu Deprem Sigortası için ödenmesi gereken DASK sigorta primi nasıl belirleniyor? DASK sigorta primi nasıl ödeniyor? İşte DASK Zorunlu Deprem Sigorta primi ve bedeline dair merak ettikleriniz...



DASK sigorta primi!

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında yer alan konut ve işyerleri için ödenecek DASK sigorta primi peşin olarak ödeniyor. Peki "DASK sigorta primi nasıl hesaplanır?", "Zorunlu Deprem Sigorta poliçe bedeli ve primi nasıl öğrenilir?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Zorunlu deprem sigortası primi nasıl tespit edilir?

Sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirlenmektedir. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunmaktadır. Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınmaktadır.


Ödenmesi gereken prim tutarını 3 temel faktör belirlemektedir:

- Binanın bulunduğu deprem risk bölgesi,

- Binanın yapı tarzı,

- Sigortalanacak meskenin brüt yüzölçümü.


634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki apartman ve sitelerde, yönetici tarafından yaptırılan ve en az sekiz bağımsız bölümü içeren toplu sigortalarda, yukarıdaki tarife fiyatları üzerinden % 10 oranında indirim yapılır.


Sigorta bedeli hesabında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen birim metrekare maliyetleri kurumun internet sayfasında yer almaktadır.


Zorunlu Deprem Sigorta poliçe bedeli ve primi nasıl öğrenilir?

Zorunlu Deprem Sigorta poliçe bedeli ve primi www.dask.gov.tr adresinden, ZDS poliçesi kesmeye yetkili şirketler ve bağlı acentelerden veya 0212 - 368 08 00 nolu telefondan öğrenilebiliyor.



İşyerleri Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında mıdır?
Hangi binalar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında değildir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön