28 / 03 / 2024

Datça'daki arazilerin satışı durduruldu! 

 Datça'daki arazilerin satışı durduruldu! 

Datça’nın en kıymetli yerlerinde yer alan 4 arazi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredilmesine ilişkin, yargı devir işleminin yürütmesinin durdurulması kararı aldı...



Datça Mahallesi’nde hazineye ait 11 bin metrekare büyüklüğünde 2 konut, park ve yol alanı, İskele Mahallesi’nde de 6 bin 755 metrekare büyüklüğünde 2 konut, park ve yol alanı TOKİ’ye devredilmişti. TOKİ, 28 Kasım 2018'de bu arazileri satışa sunmuştu.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Hazal Ocak'ın haberine göre; Datça Belediyesi devir ve satış işleminin iptal edilmesi talebiyle 2 tane dava açtı. İlçe belediyesinin devir işleminin iptaliyle ilgili hazırladığı dava dilekçesinde, söz konusu arazilerin Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Alanı’nda olduğuna vurgu yapılarak TOKİ’ye devredilemeyeceği belirtildi. TOKİ’nin de araziler üzerinde konut projesi oluşturulmadan 3. kişilere arazileri satmasının kanunda ifade edilen hedefe uygun olmadığı vurgulandı. Dilekçede taşınmazların hazine tarafından satılması halinde ilgili kanuna göre satıştaki yüzde 30 oranındaki payın belediyeye verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Datça Belediyesi’nin devir işleminin iptaline ilişkin açtığı davada mahkeme, arazilerin  TOKİ  tarafından satıldığını ifade edilerek, "Üzerinde yapılaşmaya gidilebilir. Telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır" ifadelerini kullandı. 

‘TELAFİSİ GÜÇ’

Davaya bakan Muğla 2. İdare Mahkemesi, söz konusu arazilerin 3. kişilere satışının yapıldığını ifade ederek, "Üzerinde yapılaşmaya gidilebilecek olması gibi hususlar gözetildiğinde, dava sonuçlanıncaya kadar işlemin uygulamaya devam etmesi halinde telafisi güç zararlar doğabileceği açıktır" ifadelerine yer verdi. 

Mahkeme, 13 Şubat’ta devir işlemlerinin yürütmesinin durdurulması yönünde oy birliğiyle karar aldı. TOKİ ve Muğla Valiliği’nin karara karşı itirazı da oy çoğunluğuyla kabul edilmedi. Belediyenin açtığı satış iptali davası ise devam ediyor. 

Çorum Belediyesi kamulaştırılan binaları tek tek yıkıyor!

Çeşme Turizm Projesi’ne ilişkin yeni karar!


Geri Dön