26 / 04 / 2024

Denizli'nin hangi ilçelerinde deprem riski yüksek?

Denizli'nin hangi ilçelerinde deprem riski yüksek?

Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli’de deprem riski konusunda yeni bir rapor hazırlandı. Raporda deprem ile ilgili Denizli’de hiçbir adımın atılmadığı vurgulanırken, risk altında bulunan il merkezi ile beş ilçeye dikkat çekildi.



Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli’de deprem riski konusunda yeni bir rapor hazırlandı. Daha önce 'Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Denizli Raporu' hazırlayan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezi, 'Denizli'nin Depremselliği' adı altında yeni bir rapor daha hazırladı. Gazete Duvar'dan Ayhan Çimendağ'ın haberine göre; raporda deprem ile ilgili Denizli’de hiçbir adımın atılmadığı vurgulanırken, risk altında bulunan il merkezi ile beş ilçenin altı çizildi. 

'ACİL ADIMLAR ATILMALI, BİNLERCE KİŞİ RİSK ALTINDA'

Raporda yapılması gerekenler ve atılması gereken adımlar açıklandı. Son dönemde olan Elazığ, Malatya, Manisa ve  İzmir  depremlerine değinilen raporda, Denizli’nin deprem gerçeği ile ilgili acilen bir adım atılması gerektiği vurgulandıç 

Kamuoyu ile paylaşılan raporda “Denizli kent merkezini oluşturan Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinin yanı sıra Acıpayam, Sarayköy, Honaz, Çardak, Çivril ilçe merkezleri ile Denizli'ye bağlı eski belde/ köy statüsündeki 40 yakın mahallesi ile bazı sanayi bölgeleri de fay zonları üzerine inşa edilmiş durumdadır. Tarihsel ve aletsel dönemde yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Denizli, deprem zararlarından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerektiği düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

Denizli nin hangi ilçelerinde deprem riski yüksek?

DEPREM MASTER PLANI ŞART

Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından kent ölçeğinde uluslararası uygulama örnekleri de baz alınarak mikro bölgeleme çalışmalarının uygulanması gerektiğine dikkat çekilen raporda, "Yer altının ve fay hatlarının detaylı incelenmesini kapsayan bu çalışmanın yapıldığı yerleşim birimleri var ise bunların gözden geçirilmesi ve ihtiyaç halinde yenilenmesi gerekmektedir. Çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ile jeofizik, jeodezi, inşaat, mimarlık, şehir plancılarından edinilecek bilgiler ile diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planının hazırlanması, Deprem Master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi gerekir” denildi. 

GÖLCÜK DEPREMİ ÖRNEĞİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Barış Semiz, rapora ilişkin açıklamalarda bulundu. Semiz, “Ayrıca deprem türetme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde paleosismoloji (hendekler açarak fay hatlarında bilgi edinme yöntemi) çalışmalarının yapılması ve çalışma yapılan alanlarda ise herhangi bir tartışmaya sebebiyet vermemek adına düzenlenen raporların mümkünse bir heyetin incelemesine tabi tutulması gerekir" diye konuştu. 

Başkan Semiz, "Denizli'de birçok yerleşim alanının zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturması, sıvılaşma alanların varlığı ile heyelan ve kaya düşmesi gibi tehlikelerinden etkilenebileceği unutulmamalıdır. Örneğin, büyük acılara neden olan Gölcük depreminde sağlam binaların yan yatması sıvılaşma alanlarına örnektir. Bina ne kadar sağlam olursa olsun, zemin sıvılaşma alanı ise risk büyüktür. Yine heyelan tehlikesi nedeni ile Babadağ İlçesi Gündoğdu Mahallesi komple boşaltıldı. Oluşan heyelana önlem alınmasa çok büyük acılar yaşanabilirdi” açıklamasında bulundu. 

Denizli nin hangi ilçelerinde deprem riski yüksek?

'PAMUKKALE FAYININ AKTİF OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Pamukkale'de yüksek dikliklerin altındaki yerleşimlerin deprem anında kaya düşmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğine, bu sebeple yerleşime açılmaması gerektiğine dikkat çeken Barış Semiz, “Pamukkale fay zonunun aktif olduğunu düşünüyoruz. Pamukkale, Irlıganlı, Eldenizli gibi mahallelerde geçtiğimiz aylarda yaşanan ve şiddeti dördü geçmeyen depremler sadece Pamukkale ovasında değil, tüm kentte hissedildi. Ayrıca bu fayın daha büyük depremlere neden olacak potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Pamukkale fay zonu hala aktif ve kent merkezinin tamamını etkileyecek bir potansiyele sahiptir” dedi ve hızla önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

İstanbul'da deprem için hangi adımlar atılmalı?

Gülizar Biçer Karaca’dan Denizli'deki deprem çalışmalarına ilişkin soru önergesi!

TMMOB'dan Hatay raporu: Olası depremde yapılar hasar görecek!


Geri Dön