23 / 04 / 2024

Deprem sigortası ücretleri!

Deprem sigortası ücretleri!

Yapılar üzerinde olası depremden sonra yaşanılacak zararların teminatı için yaptırılması gereken deprem sigortası ücretleri ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Deprem sigortası ücretleri!

Deprem sigortası, deprem yaşanma riskinin yüksek olduğu ülkemizde yaşanan zararların teminatının hemen karşılanmasını ve depremden sonra normal hayata geçiş sürecinin hızlı olmasını hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda DASK deprem sigortası, devlet tarafından zorunlu tutuluyor. Öyle ki, DASK sigortası olmayan konutlar üzerinde kiralama, alım-satım gibi işlemler yapılamıyor. Aynı zamanda yine DASK'a dahil olmayan daireler için elektrik, su ve doğalgaz abonelik başvuruları onaylanmıyor.


Peki deprem sigortası nasıl yaptırılıyor? Ne kadar deprem sigortası bedeli ödenmesi gerekiyor? Merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Deprem sigortası ücretleri, ülkemizde belirlenen DASK tarife ve talimatları doğrultusunda belirleniyor. DASK fiyatlar ının belirlenmesinde alınan kıstaslar, konutun yapısal özellikleri ve konutun yer aldığı deprem bölgesi olarak ifade ediliyor.


Deprem sigortası ücretleri hesaplamaları için, 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzı tarife ve talimatları oluşturuyor. Buna göre ülkemizde deprem sigortası fiyatları için 15 farklı tarife fiyatına yer veriliyor.


2013 yılı deprem sigortası ücretleri hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri aşağıdaki gibidir;


* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


Deprem sigortası yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar..


Çelik, betonarme ve karkas yapılar 

I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


Yığma kagir yapılar

I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


Diğer yapılar 

I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön