27 / 04 / 2024

Deprem vergilerinin nasıl harcandığı meclis gündeminde!

Deprem vergilerinin nasıl harcandığı meclis gündeminde!

1999-2020 yılları arasında toplanan deprem vergilerinin nasıl harcandığı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 1999-2020 yılları arasında toplanan deprem vergilerinin nasıl harcandığına ilişkin soru önergesi hazırladı. Antmen, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Antmen, ''Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. Maddeleri gereğince arz ederim'' diye konuştu.

Antmen, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''1999-2020 yılları arasında 35 milyar dolar tutarında deprem vergisi toplanmıştır. Toplanan deprem vergilerinin akıbeti kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştır. Yaşanan tartışmalar sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok” ifadelerini kullanmıştır. 
Türkiye'de ağır vergi yükü altında ezilen vatandaşlara; bir de depremlere önlem alınsın diye toplanan vergilerin hesabının verilmemesi; 6.8 şiddetinde yaşanan bir depremde dahi can kayıplarının olması, dönemin bakanlarının “Deprem vergisi ile yol yaptık” açıklamalarında bulunması ve mevcut Hazine ve Maliye Bakanlığının toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığının bilgisine sahip olmaması, 20 yıldır toplanan vergilerin, depreme önlem olarak kullanılmadığını ortaya çıkartmıştır. 

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 5 Kasım 2020 tarihindeki yazısında  İzmir  depreminden sonra yeniden gündeme gelen 'deprem vergileri nereye gitti' sorusuna ilgili "O tarihten sonra yollar ve köprüler 'Geçiş garantili yap-işlet' modeliyle yapıldığı için oraya gitmedi. Hastaneler 'Hasta garantili yap işlet' modeliyle yapıldığı için oraya da gitmedi" yorumunda bulunarak, "Ama 2011'den sonra memlekete 5 milyona yakın göçmen geldiğine göre. 2011'den sonra toplanan deprem vergileri muhtemelen Suriye'den gelen göçmenlere gitti" diye yazmıştır. Altaylı, aynı yazıda ayrıca “Yani en azından 2000 yılından 2011 yılına kadar toplanan kimine göre 44, kimine göre 48 milyar TL tutarındaki deprem vergilerinin nereye harcandığını biliyoruz. Duble yol oldu, sağlık hizmeti oldu, erzak yardımı oldu, kömür oldu. O dönemin ortalama kurlarıyla yaklaşık 35 milyar dolar tutuyordu o vergiler. Peki 2011'den sonra toplananlar ne oldu? O konuda Maliye Bakanlığı'ndan Mehmet Şimşekvari bir açıklama gelmedi.” İfadelerini kullanmıştır.''

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen'in soruları:
1 – 21 yıldır toplanan 35 milyar dolar tutarındaki deprem vergileri Suriyeli sığınmacılar başta olmak üzere; sayıları 5 milyonu geçen göçmen, sığınmacı ve mültecilere mi harcanmıştır? 
2 - Deprem vergileri göçmen, sığınmacı ve mültecilere harcandı ise; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Sığınmacılara harcadık” dediği 50 milyar hangi başka amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır? Bunlar nelerdir? 
3 – 1999'dan, 2020 Kasım ayına kadar geçen sürede toplanan deprem vergileri nerelere, kimler tarafından ne şekilde harcanmıştır? 
 


Geri Dön