26 / 04 / 2024

Depreme dayanıklı konutlar daha çok tercih ediliyor!

Depreme dayanıklı konutlar daha çok tercih ediliyor!

Hürriyet Emlak ve Hürriyet Emlak Projeland tarafından hazırlanan anket sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 30’u 15 yaş ve üzeri konutlarda yaşıyor.



Ev satın alırken ya da kiralarken bir çok kriter devreye giriyor. Devreye giren kriterlerin başında bina yaşı, ulaşım, güvenlik ve binanın depreme karşı dayanıklılığı oluşturuyor. 

Emlak sektörünün nabzını tutan Hürriyet Emlak ve Türkiye’deki konut projelerini biraraya toplayan Hürriyet Emlak Projeland tarafından derlenen anket sonuçları konut tercihleri konusunda ilginç verileri ortaya çıkardı.

Temel kriter: Depreme dayanıklılık

Sıfır konut arayanların büyük çoğunluğu bu tipte bulunan yapıların sunduğu kampanya avantajları nedeniyle bu konutları tercih ediyor, sıfır konutları tercih edenlerin bir diğer sebebi ise bu konutların depreme dayanıklı olması olarak görülüyor. Ev arayışında olanların büyük çoğunluğu (yüzde 75) ev ararken konutun deprem bölgesinde olup olmadığına dikkat ediyor. Anket sonuçları ankete katılanların yüzde 42’sinin deprem açısından risk taşıyan bölgelerde oturduğu görülüyor.

Sıfır konutlar kampanya fırsatlarıyla öne çıkıyor

Verilere göre ankete katılanların yüzde 30’u 15 yaş ve üzeri konutlarda yaşıyor. 0-5 yaş arasında bulunan konutlarda yaşayanların oranı ise yüzde 25. Sıfır konutlara olan ilgi artıyor. Sıfır konutları ve sıfır konut projelerini tercih edenlerin yüzde 40’ı bu projelerin sunduğu kampanya fırsatlarından dolayı bu tipteki konutları seçiyor. İkinci sırada ise sıfır konutların depreme olan dayanıklılığı geliyor, sıfır konut arayanların yüzde 23’ü bu konutların depreme dayanıklı olduğunu düşünüyor. Sıfır konutlar ayrıca sağladıkları sosyal alanlar (yüzde 21) ve güvenlik nedeniyle de (yüzde 16) tercih ediliyor.

Yaşadığınız konutun bina yaşı?
Neden sıfır konut arıyorsunuz?
15 yaş ve üzeri yüzde 30
Kampanya Fırsatları yüzde 40
0-5 yaş yüzde 25
Depreme Dayanıklılık yüzde 23
5-10 yaş yüzde 24
Sosyal Alanlar yüzde  21
10-15 yaş yüzde 21
Güvenlik yüzde 16

Depreme dayanıklı binalar hakkında konuşan Hürriyet Emlak Pazarlama Direktörü Yusuf Mert Yılmaz, “Ev ararken hepimizin farklı kriterleri var. Ulaşım imkânları, konut fiyatı, bulunduğu kat, kullanılan malzeme ilk akla gelen kriterler, ancak bina yaşı ve binanın depreme dayanıklılığı dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında geliyor. Eski binalar daha fazla deprem riski taşıdığından yatırımcı bina yaşı daha genç olan konutları tercih etmeye devam ediyor” dedi.


Geri Dön