29 / 03 / 2024

Dev Şirketlerden Rusya Kararı!

Dev Şirketlerden Rusya Kararı!

Enerjiden otomobile, yapımdan internete pek çok alanda dünya devi olan şirketler, Rusya ile bağlarını koparma kararı aldı. İşte o şirketler…



Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken dünya devi birçok şirket Rusya ile ortaklık, yatırım ve tüm iş hareketlerinin durdurulacağı yönünde açıklamalar yapıyor. Küresel ekonomide önemli yer teşkil eden bu şirketlerden peş peşe gelen açıklamalar ve bu tavır neticesinde karşılaşacakları zararlar da dikkat çekmeye devam ediyor. Bloomberght'de yer alan habere göre işte Rusya'ya tavır alan dünya devi bu şirketler...

 

BP

Rusya’ya tavır alan ilk şirketlerin başında gelen BP, Rus petrol üreticisi Rosneft’teki yüzde 20 hissesini elden çıkaracağını bildirdi. Şirketin 25 milyar dolar zarar etmesi beklenirken, küresel petrol ve gaz üretiminin üçte bir oranında azalacağı da öngörülüyor.

Shell

Shell, Sakhalin II sıvılaştırılmış gaz tesisi ve Kuzey Akım 2 boru hattındaki ortaklığını sonlandırmayı tercih etti ve iki projenin toplam tahmini değeri, 3 milyar dolar civarında.

Equinor

Norveç’in en büyük enerji şirketi ve kamunun yüzde 68’ine sahip olduğu Equinor ASA da Rusya’daki 1,2 milyar dolar değerindeki yatırımlarını gözden çıkardı.

Total

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada Rusya’da yeni yatırım gerçekleştirmeyeceğini açıklayan Fransız enerji şirketi Total Energies ile Rusya’daki faaliyetleri hakkında görüşmeler yaptığını açıkladı.

McKinsey

McKinsey’in Küresel Yönetici Ortağı Bob Sternfels, firmanın Rusya’nın hiçbir noktasıyla çalışmayacaklarını duyurdu.

Daimler

İkinci bir duyuruya kadar Rusya’daki tüm iş hareketlerini durduracağını açıklayan Daimler Truck Holding AG ve yerel ortağı Kamaz PJSC ile bağlarını gözden geçireceğini bildirdi.

Volvo

Volvo Car AB ve Volvo AB Truck da Rusya’da satış ve üretim yapmayacağı ve durduracağı kararını bildirdi.

Dev Şirketlerden Rusya Kararı!

Harley Davidson

Rusya’daki tüm işlerini durdurduğunu açıklayan Harley Davidson şirketinin Rusya’nın da dahil olduğu Avrupa ve Ortadoğu satışları toplam satışlarının yüzde 31’ine denk geliyor.

General Motors

General Motors Co. Rusya’ya yapılacak teslimatları tedarik zinciri sorunları ve şirketten bağımsız faktörler nedeniyle durdurduğunu duyurdu.

Disney, Warner Bros ve Sony

Rusya'ya yaptırım uygulama kararı alan Warner Bros, Disney ve Sony yapım şirketleri, The Batman, Turning Red ve Morbius gibi filmlerin Rusya'da vizyona girişlerini iptal ettiklerini açıkladı.

Dev Şirketlerden Rusya Kararı!

Youtube

Bir diğer dünya devi YouTube ise, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rus devleti yayın organları Russia Today ve Sputnik'in Avrupa'da yayın yapan YouTube kanallarını bloke etme kararı aldıklarını açıkladı.

 

Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasının Türkiye'ye etkileri!

Rusya'ya yaptırım sonrası vatandaş zor durumda!

Rusya-Ukrayna savaşı tüccarı, çiftçiyi ve ihracatçıyı vurdu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön