24 / 04 / 2024

Devletten ihtiyacı olana 960 liralık kira desteği!

Devletten ihtiyacı olana 960 liralık kira desteği!

Devlet dar gelirli vatandaşlara kira yardımı sunuyor. Kira yardımı illere göre değişiyor. Peki devletten corona kira yardımı nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...



Koronavirüs salgını sonucunda mağduriyet yaşanmaması amacıyla 36 aydan 48 aya çıkartılan kira yardımı başvurularına talep yağdı. Peki kirada yaşayan vatandaşlara rahat bir nefes aldırması planlanan kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kimler kira yardımı alabilir? E-Devlet üzerinden yapılan bilen kira yardımı başvuru sayfası arama motorlarında sorgulanıyor. 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; başvuruların onaylanması durumunda yardımlar 48 ay boyunca alınabiliyor. Devlet de barınacak yeri olmayan vatandaşlara barınacak yer temin ettiği gibi aylık ödemesi gereken kira içinde para yardımı sunuyor.

DAR GELİRLİYE KİRA YARDIMI

Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet olması nedeniyle bakanlıklar eli ile dar gelirli ve yardıma muhtaç ailelere çeşitli yardımlar veriliyor. Yardımlar genel olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca sunuluyor. 

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? (E-DEVLET)

Sisteme giriş yaptıktan sonra, açılan pencere üzerinden "Uygulamaya Git" sekmesine tıklanıyor. Ardından "Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı isteniyor. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol edip, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz." uyarısında bulundu.

KİRA YARDIMI YAPAN KURULUŞLAR  

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması için pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı veriliyor.

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler
- Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
- Belediyeler
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL' ye varan kira yardımları yapılmaktadır.)
- Sivil Toplum Kuruluşları
- Özel Vakıflar ve dernekler
- Gönüllü kuruluşlar ya da şahıslar tarafından kira yardımı veriliyor.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU

Fakirlere kira yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca veriliyor. Gerekli şartlara sahip kişiler, yapılan yerinde incelemelerin ardından kira parası alabiliyor. Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılıyor. Kira yardımı ve diğer yardımlardan yararlanılabilmesi için, yardıma muhtaç şahısların bireysel başvuru yapmaları gerekiyor. Ancak belediyelerce bu kişilerin tespiti ile şahısların başvurması gibi bir şart aranmaksızın da yardım yapılabilmesi mümkün oluyor. Kira yardımlarından yararlanmak için aile büyüğünün başvuruda bulunması gerekiyor.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar

- T.C. kimlik fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Gelir belgesi
- Muhtarlıktan alınacak olan fakirlik kağıdı
- Kira Yardımı Başvurusu
- Kira Yardımı Başvurusu

Bu evraklarla beraber SYDV'lere gidip başvuruda bulunabilirsiniz. Bunların yanı sıra kira yardımı talebinde bulunduğunuzla ilgili bir dilekçe hazırlamanız gerekiyor. Başvuru yapmaya gittiğinizde aile fertleri ile ilgili sorular sorulabilir. Ya da vakıf bünyesinde bulunan kurul tarafından yerinde inceleme yapılmaktadır. Yapılan incelemede ailenin nasıl bir yaşantı içinde olduğuna bakılmaktadır. İncelemelerin ardından mütevelli heyet tarafından bir rapor hazırlanıyor.

En düşük ödenen kira yardım miktarı 595 TL
Kilis, Artvin, Karabük, Bilecik, Yalova, Bingöl, Iğdır, Bolu, Ardahan, Çankırı, Bartın, Erzincan, Kırıkkale, Gümüşhane, Karaman, Hakkari, Bayburt, Nevşehir, Tunceli illerine verilmektedir. Bu illerimizde ikamet eden kiracılar 1 defa 1.190 TL. sınırlı ayni hak sahipleri ise 2.975 TL. alabilirler.

675 TL kira yardımı alan iller
Amasya, Düzce, Rize, Bitlis, Osmaniye, Edirne, Kırıkkale, Şırnak, Giresun, Aksaray, Isparta, Yozgat, Kars, Uşak, Muş, Siirt, Kastamonu, Niğde illerimizde ise 1 defa 350 TL. verilirken ev sahibi vatandaşa ise 3.375 TL. ödenecek.

755 TL verilen iller

Çanakkale, Sivas, Adıyaman, Afyon, Batman, Ağrı, Zonguldak, Çorum, Elazığ, Tokat, Kütahya, Ordu illerimizde ikamet eden kiracılara bir defaya mahsus 510 TL., ev sahiplerine ise 3.775 TL. para ödemesi yapılacak.

660 TL illeri
Aydın, Urfa, Balıkesir, Van, Deniz, Trabzon, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır, Samsun, Denizli, Sakarya, Eskişehir, Muğla, Antep, Kocaeli, Maraş, Hatay, Manisa, Kayseri, Malatya illerine 830 TL oldu. 1 defa kiracılara 660 TL, hak sahibi vatandaşa ise 4.150 TL ödeme yapılacak.

Konya, Bursa, Antalya ve  Adana  illerimizde ise bir defaya mahsus 810 TL. ödenirken, hak sahiplerine 4.525 TL verilecek.

Ankara, İstanbul ve  İzmir  illerimizde ise ödemeler 860 liradan 960 TL.'ye yükseltildi. Bu illerdeki kiracılar bir defa 920 TL alacaklar. Hak sahiplerine ise 4.800 TL ödeniyor.

Adım adım kira yardımı başvurusu!

2020 Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu!


Geri Dön