26 / 04 / 2024

Devremülk miras ile geçer mi?

Devremülk miras ile geçer mi?

Devremülk; bir kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk olarak tanımlanıyor. Peki, devremülk miras ile geçer mi?



Devremülk miras ile geçer mi?

Bir kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük ya da daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk devremülk olarak ifade ediliyor.  Bu sürenin altında olanlar devre tatil oluyor. 


Devremülk Üyesi, kat mülkiyeti sistemi ile yapılandırılmış, belirli devrelere bölünmüş bir dairenin,  yılın 52 haftasından en az 2 haftalık bir dönemine sahip oluyor.  Devremülk üyeliği, devremülk tapusu ile devlet güvencesi altına alınıyor. 


Devremülk hakkı edinen kişilere normal bir gayrimenkul almış gibi tapu veriliyor ve bu kişinin ismi tapuya tescil ediliyor. Devremülk tapusu ile  belirli devrelere bölünmüş bir dairenin, yılın en az 2 haftalık bir dönemine sahip oluyor. Tapuda bu süreler belirtilmiyor.


Devremülk miras ile geçer mi?

Paylı mülkiyet olması, bu hakkın bir ayni hak olduğu, yani mülkiyet hakkı gibi mutlak bir hak verdiği, hakkı ihlal eden herkese karşı ileri sürülebileceği, ayni haklara özgü davalardan ve hukuki çarelerden yararlanılabileceği anlamına geliyor.


Paylı mülkiyet temeline dayanan devremülk bu sebeple satılabiliyor, kiralanabiliyor ve miras bırakılabiliyor.


Devremülk tapusu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön