25 / 04 / 2024

Devren kiralamak ne demek?

Devren kiralamak ne demek?

Borçlar Kanunu gereğince, kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını olduğu sürece kira ilişkisini başkasına devredebiliyor. Bu noktada ortaya çıkan devren kiralamak ne demek? Devren kiralama nasıl yapılır?



Devren kiralamak ne demek?

Kira sözleşmesi, taşınmaz mal sahibi ve kiracısı tarafından yapılan anlaşma olarak karşımıza çıkıyor. Borçlar Kanunu bu sözleşmeyi imzalayan taraflara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor.


Borçlar Kanunu gereğince, kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını olduğu sürece kira ilişkisini başkasına devredebiliyor. Bu noktada mal sahibi de işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamıyor.


Böylece kiracının kira hakkını bir başkasına devretmesi durumunda ortaya çıkan uygulama "devren kiralama" olarak ifade ediliyor.


Kanun gereğince kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtuluyor.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, devren kiralama nasıl olur? Devren kiralık sözleşmesi nasıl olmalı?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi devren kiralamalada yeni kiracı bir önceki kiracıdan kullanım hakkını ve işyerinde yer alan malları devralıyor. 


Yeni kiracı, kira bedelini ise mal sahibine ödüyor. Ayrıca işyeri içerisindeki demirbaş kullanımı yine işyeri sahibi tarafından belirlenir.


Kiracının kiracısı olur mu?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön