19 / 04 / 2024

Dijital Şehircilik Zirvesi'nde neler konuşuldu?

Dijital Şehircilik Zirvesi'nde neler konuşuldu?

Takvim gazetesi, Forbes ve Para dergilerinin sponsorluğunda geçekleştirilen Dijital Şehircilik Zirvesi devam ediyor.  Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Dijital Şehircilik Zirvesi'nin özel oturumunda sektör hakkında önemli başlıklar çıktı.




Takvim gazetesi, Forbes ve Para dergilerinin sponsorluğunda geçekleştirilen Dijital Şehircilik Zirvesi İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Zirvenin dünkü konuklarından biri de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum oldu.Dijital Şehircilik Zirvesi'nden sektör adına önemli 4 başlık çıktı. 

Dijital Şehircilik Zirvesi nde neler konuşuldu?

1-) İmar barışı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 31 Ekim’de sona erecek ‘İmar Barışı’ başvuruları için uzatma sinyali verdi. Kurum, “31 Ekim’de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz, yoğun talep var, bakacağız. Bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor” dedi. Kurum, İstanbul’da düzenlenen Dijital Şehircilik Zirvesi’nin özel oturumunda yaptığı açıklamalarda, imar barışı için şu ana kadar 6 milyonun üzerinde vatandaşın başvurduğunu söyledi.

2-) Tapuya gerçek bedel

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “5 milyara yakın başvuru bedeli ödendi. 31 Ekim’de başvuru süreci bitiyor ve ödeme  süreci de 31 Aralık 2018’de bitiyor. İmar barışıyla biz ne elde ettik? Aslında devletin, vatandaşıyla barışıydı bu. Elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlayamayan vatandaşımıza bina kontürlerinin de kalması kaydıyla bir kolaylaştırma, bunlar bir hak değil tabii ki. Bu noktada vatandaşımız da yoğun bir ilgi gösterdi. Talep de hala devam ediyor” diye konuştu. İnşaat sektöründe artan maliyetlerin projelerin ilerlemesinde sıkıntı yaşatmaması için tapuların gerçek bedelden alınması için çalışma yürüttüklerini anlatan Kurum, şunları söyledi:  “Bundan sonra tapu devirleri yapılırken gerçek bedel üzerinden harç alacağız. Harç tutarını düşürsek dahi, şu anda aldığımız vergiden daha fazla vergi alıyoruz ve ortadaki haksızlığı ortadan kaldırmış olacağız. Kentsel dönüşümle alakalı problemlerimiz var. Kentsel dönüşümde vergi, resmi harçlardan muaftır diyor ancak bir çelişki var. Bu çelişkiyi de ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızı bitirdik. İmar artışıyla değil, gerçekten dönüşmesi gereken alanlarda bakanlığın, özel sektörün desteklediği, vatandaşın da içinde olduğu bir dönüşüm  çerçevesinde bunu yapmak istiyoruz.” diye açıklama yaptı. 

3-) Millet Bahçeleri

Bakan Kurum, Millet Bahçeleri projesinin akıllı şehrin bir parçası ve insan odaklı bir proje olduğunu belirterek, Millet Bahçeleri'nin İstanbul'daki yeşil alan miktarını yüzde 10 arttıracağını da ifade etti. 

Kurum, Türkiye'nin bütün illerinde Millet Bahçeleri'nin sayısını arttırmak için çalıştıklarını anlattı.

4-) Akıllı şehirler

"Şehirlerimizi 2023 hedeflerinde nerede görüyoruz?" sorusu üzerine Bakan Kurum, şu yanıtı verdi:

"Akıllı şehirlerle ilgili bir eylem planı çıkaracağız. Bu eylem planını çıkarırken de bizim önceliğimiz şu; yeni imar planlarında akıllı şehirle alakalı olması gereken alt yapıyı bizim bir şekilde bırakmamız lazım. 2023 yılına kadar eylem planını hayata geçirip, süreç içerisinde de belediyelerimizin bu eylem planı çerçevesinde uygulamalarını sahada yapıyor olmaları gerekiyor.

Bu, bugünden yarına yapılacak bir iş değil tabii ki. Kişi başı gelirle de doğru orantılı yapmamız lazım. Yaptığımız uygulama sırf akıllı şehir, dijital şehir olsun ama geri dönüşümler 30 sene, 20 sene olsun, bu tarz uygulamaları biraz daha sona bırakarak, ihtiyaç olan ve geri dönüşü çabuk olan uygulamaları da belediyelerimizle birlikte yapıyor olacağız." dedi. 


İmar barışı başvuru süresi uzatılıyor!
Akıllı şehir sıralamasında İstanbul 104'üncü sırada!

Ataköy Millet Bahçesi'nde sona yaklaşılıyor!


Geri Dön