29 / 03 / 2024

Dikkat! SGK yapılandırmaları için son tarih!

Dikkat! SGK yapılandırmaları için son tarih!

Vergi ve diğer bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri içeren 7326 sayılı Kanun'dan yararlanmak için başvuru süresi 30 Eylül tarihinde dolacak.



Alacağı yapılandırılan vergi dairelerine, gümrük müdürlüklerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK), belediyelere ve birçok idareye başvurular 30 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar yapılabilecek. Bu kapsamda yeniden yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenlerin 30 Eylül 2021 Perşembe mesai bitimine kadar ilgili vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Yeniden yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi (nakit ödeme süresi dahil) Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 ay uzatıldı. Buna göre vergi dairelerine başvuran ve borçları yapılandırılan mükelleflerin nakit ödemeyi tercih etmeleri halinde ilk taksitlerini en geç 1 Kasım 2021 Pazartesi günü yapmaları gerekmektedir. SGK'ya ilk taksit ödemeleri en geç 30 Kasım 2021 Salı günü yapılacaktır.

Cumhurbaşkanı Kararı ile başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri uzatılan idareler şunlar:"Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi daireleri, SGK, Ticaret Bakanlığına bağlı gümrük müdürlükleri, il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Veteriner Hekimleri Birliği."

Dikkat! SGK yapılandırmaları için son tarih! 

Sel ve yangın bölgelerindeki borçlular için mücbir sebep

Türkiye'de son aylarda yaşanan afetler nedeniyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından afetin yaşandığı yerleşim bölgelerinde vergi yükümlülükleri açısından mücbir sebep hali ilan edildi. Mücbir sebep bulunan yerlerdeki borçlular da 7326 sayılı Kanundan yararlanmak için 30 Eylül 2021 Perşembe mesai bitimine kadar başvuruda bulunabilecekler.

Ayrıca bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 7256 ve 7326 sayılı yeniden yapılandırma kanunları kapsamında yeniden yapılandırılan ve mücbir sebep gerektiren borçların taksit ödeme süreleri uzatıldı. Sel ve yangından etkilenen yerlerdeki borçlular mücbir sebep haline rastlayan taksitlerini mücbir sebep hali bitince ödeyecek

.Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, sel afeti yaşanan, Düzce'nin Akçakoca, Rize'ye bağlı Güneysu, Çayeli, Ardeşen, Fındıklı, Kalkandere ve Pazar ilçeleri ile Rize merkeze bağlı Muradiye ve Salarha beldeleri, buralara komşu köyler, Artvin'e bağlı Arhavi ve Murgul ilçeleri, Kastamonu'ya bağlı Abana, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Devrekani, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Şenpazar ilçeleri, Sinop'a bağlı merkez, Ayancık, Türkeli, Gerze, Boyabat ve Erfelek ilçeleri, Bartın'ın Ulus ilçesinde 31 Aralık 2021'e kadar mücbir sebep hali ilan edilmişti.
Öte yandan yangın felaketi yaşanan Osmaniye'nin merkez ve Kadirli ilçeleri, Antalya'nın Akseki, Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş, Manavgat ve İbradı ilçeleri, Mersin'in Aydıncık ve Silifke ilçeleri, Adana'nın Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan ilçeleri ile Muğla'nın Bodrum, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Seydikemer, Kavaklıdere, Menteşe ve Yatağan ilçelerinde 1 Kasım 2021'e kadar mücbir sebep hali uygulanacak.
7256 ve 7326 sayılı yapılandırma kanunları kapsamında borçları yapılandırılan borçluların münhasıran mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki alacaklı idarelere, ilan edilen zamanda ödemeleri gereken yapılandırma taksitlerinin süreleri, söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatıldı.

Karara göre, borçluların mücbir sebep halinin ilan edildiği yerdeki idarelere ilk taksit ödeme süresi, mücbir sebep halinin başladığı ve sona erdiği tarihe denk gelecek şekilde, mücbir sebep durumunun sona ermesini takip eden ay. Sonraki taksitler bu ayı takip eden iki aylık dönemlerde ödenebilir.

Bu kapsamda, sel felaketi nedeniyle mücbir sebebin ilan edildiği tarih ile sona erdiği 31 Aralık 2021 tarihleri ​​arasında kalan taksitlerden ilki Ocak 2022'de olup, sonraki taksitler bunu takip eden iki aylık periyotlardadır. ay, yangın felaketi nedeniyle mücbir sebebin ilan edildiği tarihten itibaren başlar. İlk taksit Aralık ayında, sonraki taksitler bu ayı takip eden iki aylık dönemlerde ödenecektir.

Dikkat! SGK yapılandırmaları için son tarih! 

Ödeme sürelerine ilişkin 'mücbir sebep' uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanlığının yanı sıra SGK, gümrük, belediye, TOBB, TÜRMOB gibi birçok idarenin alacakları 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamına girdiğinden, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile getirilen düzenleme, mücbir sebep halinin başlangıcı ile bitişi arasında bu idarelere ödenecek taksitleri içerir.

Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, mücbir sebep durumunun başlangıç ​​ve bitiş tarihine denk gelen taksitlerin ödeme sürelerinin uzatıldığını, ancak yetkili makam olmaması nedeniyle diğer taksitlerin ödeme sürelerinde bir değişiklik olmadığını belirtti. Diğer taksitlerin ödeme sürelerinin uzatılmasına ilişkin kanunda yer alan düzenlemelere ve kanun kapsamında borçlarını yeniden yapılandıran mükelleflerin bu hususa dikkat etmesi gerekmektedir. 

SGK'dan vatandaşa önemli uyarı! Son gün 1 Şubat!

SGK borcu olanlar dikkat! Bugün son gün!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön