27 / 04 / 2024

Dikmen Vadisi'ne yabancı yatırımcılar talip oldu!

Dikmen Vadisi'ne yabancı yatırımcılar talip oldu!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Dikmen Vadisi 4. ve 5. etap için yapılan iki ihalede müşteri çıkmadığını belirttti. Bölgeye yabancı yatırımcıların, Suudi Arabistan ve Katar'dan talip olduğunu söyledi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent gündemine ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Ulus'ta devam eden Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesinden terminalin Mamak'a taşınmasına, Dikmen Vadisi'nden ilçelere yapılan yatırımlara kadar birçok konuda gelinen aşamayı anlatan Gökçek, idari yargının verdiği yürütme durdurma kararlarının, her projenin biraz daha gecikmesine neden olduğunu söyledi. 


SGK İLE TAKAS 

Ulus Meydan Projesi'ne ilişkin gelişmeleri aktaran Gökçek, "Biz buraya çoktan başlamış olacaktık. 

Ama beklemediğimiz gelişmeler yaşadık" dedi. Anafartalar Çarşısı, Ulus Çarşısı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü binası ve Gümrük Bakanlığı binasının kendi mükliyetlerine geçmesi için 2010'da Sosyal Güvenlik Kurumu ile takas görüşmeleri yaptıklarını hatırlatan Gökçek, "SGK ile anlaşıyorduk. Biz onlara EGO'nun Maltepe'deki yerini veriyoruz, onlar da karşılığında bu binaları bize veriyorlardı. Arkadaşlarımız tapuya gittiğinde bir de baktılar ki EGO'nun arazileri Başkentgaz'ın üzerine geçmiş. Şok olduk. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne itiraz ettik, tapumuzu geri iade ettiler. Ertesi sabah Başkentgaz, mahkemeden ihtiyati tedbir kararı getirdi. Hala Yargıtay'dan davaya hangi mahkemenin bakacağı kararını bekliyoruz" dedi. Takası gerçekleştiremedikleri için işlemlerin geciktiğini anlatan Gökçek şunları söyledi: "Şimdi yeni bir takas gayreti içindeyiz. İtfaiyenin İskitler'deki yeriyle takas yapmak istiyoruz, önümüzdeki hafta bu gerçekleşebilir. Yapabilirsek Ulus'taki her yeri almış olacağız. Buradaki insanları da mağdur etmemek lazım. Ona göre çözümler arayacağız. Bu projeyi bir dahaki seçimden önce bitirmek istiyoruz."


"HER DURDURMA 2-3 AY GECİKTİRİYOR" 

Projelerin başlangıç ve bitiş zamanı için artık tarih veremediklerini belirten Gökçek, kendilerine göre yaptıkları her plan ve projenin mutlaka Mimarlar Odası tarafından yargıya taşındığını anlattı. Gökçek, "Hangi projeyi yaparsan yap bunların beğenmesi mümkün değil. Onların gayesi yaptırmamak. Ankapark'ı Ağustos'ta bitirecektik, yürütmeyi durdurma geldi. Şimdi işler aksadı. Kalan işlere ihale yapamıyoruz. Yeni bir plan çıktı ama 2 ay, 3 ay vakit kaybettiriyor. Bizde bu bilirkişiler olduğu müddetçe hiçbir şeye tarih veremeyiz. Ama bitirme derseniz, yüzde yüz bitiririz" diye konuştu. 


KALE'DE GÜVENLİK SORUNU 

Ankara Kalesi'nde yaşanan güvenlik sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gökçek, uyuşturucuyla mücadelenin doğrudan belediyenin görevi olmadığını ancak bu sorunun çözümü için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Polisiye tedbirlerin emniyet güçlerinin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Gökçek, "Biz orada güvenlik dolaştırıyoruz ama o güvenliğin emniyet gibi etkin olabilmesi mümkün değil" dedi. 

Kale'deki restorasyon faaliyetlerinin büyük bölümünün bittiğini anlatan Gökçek, "Sokak iyileştirme yaptık, altyapı çalışmaları bitti. Burası Ulus Tarihi Kent Merkezi projesinin bir bölümü. Biliyorsunuz bu projede planlar iptal edildi. Şimdi yeniden plan yapılacak ve bu bize ciddi anlamda vakit kaybettirecek" diye konuştu. 


ARAP YATIRIMCILAR VADİYİ GEZECEK 

Gökçek, Dikmen Vadisi'nin son etabı olan 4. ve 5. etaptaki 234 bin 268 metrekarelik 8 konut, 1 bölgesel ticaret alanı olmak üzere 9 parseli ihaleye çıkarttıklarını ancak iki ihalede de müşteri çıkmadığını söyledi. Gökçek, şimdi yeni bir ihale daha düzenleyeceklerini belirterek şöyle konuştu: "Bu tip büyük işlerde önce müşteri bulmak gerekiyor. Müşteri bulmaz da çıkarsan işte böyle oluyor. Önce bir talip bulmak lazım. Duymuşlar, Suudi Arabistan'dan bazı yatırımcılar geliyor. Oraları onlara gezdireceğim. Onları ikna etmeye çalışacağım. İkna edebilirsek bu ve diğer birtakım işler için de ona göre bazı ihaleler yapılacak. Burada yatırım yapacaklar. Katar'dan da var. Oradan da gelecekler. Yabancılarda nakit para olduğu için en kolayı onlar vasıtasıyla bunu yapmak."  Gökçek, Sincan ve Çayyolu metro hatlarında devam eden sinyalizasyon çalışmaların, tamamen Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü söyledi. "Bu hatlarda bazı aksamalar olduğu maalesef doğru. Bu yıl içinde o aksaklıklar tamamen giderilmiş olur" diye konuşan Gökçek, ring konusunda ise geri adımın sözkonusu olmadığını vurguladı. Gökçek, "Metro yapıyorsunuz, metro olan yere aynı zamanda otobüs gönderiyorsunuz. EGO zaten ayda 30 milyon lira zarar ediyor. Bu zararın üzerine birşeyler eklediğinizde hepten batarsınız. Ya otobüs olacak ya metro. O kadar gürültü oldu, 'metromuzu isteriz' diye. 

Yaptık işte. 'Siz yapın orada kalsın, biz binmeyiz' denmesini de kabul edemeyiz" değerlendirmesini yaptı. 


ADLİYE'YE ÜÇÜNCÜ PLAN 

Gökçek,  Ankara  Adliyesi'nin Toptancı Hali alanına taşınması, adliyenin bulunduğu yerin ise dolmuş ve otobüs parkı olmasına ilişkin projenin idari yargı tarafından iki kez durdurulduğunu hatırlattı. Gökçek, "Yeni bir plan geçirmedik. Üçüncü kez plan hazırlığı yapıyoruz" dedi. Gökçek, seçimin ardından geçen 9 ayda, Büyükşehir sınırlarına dahil olan ilçelere önemli yatırımlar yaptıklarını, sosyal faaliyetlerle birlikte harcama tutarının 300 milyon lirayı bulduğunu belirtti. Bunun normal şartlarda bu ilçelere 10-15 yılda yapılacak yatırım olduğunu belirten Gökçek, önümüzdeki dönem için de önemli projeleri olduğunu söyledi. Gökçek, "Vatandaşlara keçi, meyve fidanı, arı kovanı dağıtacağız. Termal seracılığa teşvik vereceğiz. Evren'de balıkçılara kayık dağıtacak, balık çeşitliliğini artıracağız" dedi. ASKİ minik gölet çalışmalarına başlayacak. Bu göletler sayesinde yazın tarım sulamasında daha avantajlı konuma geleceğiz" dedi. 


ANİ YAĞMUR BEKLİYORUZ 

Gökçek, bu ay itibarıyla geçen seneye nazaran barajlara çok iyi su geldiğini ifade etti. Son yağışlarla gelen su miktarının 35 milyon metreküp olduğunu belirten Gökçek, "Böyle devam ederse sıkıntı ortadan kalkacak. Gönül arzu ediyor ki Kızılcahamam'a ve Çamlıdere'ye aniden yağmur yağsın ve kar kültesini aşağı indirsin. 

Bizim için en güzel şey dağda bulunan karın ani yağışla aşağı inmesidir" diye konuştu.



Habertürk Ankara- Zafer Çakmak


Geri Dön