29 / 03 / 2024

Doğan Acar: Ankara-İstanbul YHT'nin açılmasıyla turizm canlanacak!

Doğan Acar: Ankara-İstanbul YHT'nin açılmasıyla turizm canlanacak!

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapımına devam edilen Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının açılmasıyla iç turizmde de önemli bir hareketlilik yaşanması bekleniyor.Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar konuyu değerlendirdi.



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapımına devam edilen Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının açılmasıyla iç turizmde de önemli bir hareketlilik yaşanması bekleniyor.


Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009-2014 arasında bugüne kadar yaklaşık 50 bin sefer yapan YHT ile 14 milyon 857 bin 758 kişinin seyahat ettiğini bildirdi. 


Acar, "Ankara-Eskişehir, Eskişehir-Ankara hattını 2009'dan bu yana 10 milyon 233 bin 555 kişi; Ankara-Konya, Konya-Ankara hattını 2011'den bu yana 4 milyon 316 bin 617 kişi; Konya-Eskişehir, Eskişehir-Konya hattını ise geçen yıl mart ayından itibaren 307 bin 586 yolcu kullandı. Rakamların Ankara-İstanbul YHT ve gelecek yıl hayata geçirilmesi planlanan Ankara-Sivas YHT projesiyle daha da artacağını öngörüyoruz" diye konuştu.


YHT seferlerinin tüm hatlardaki ortalama doluluk oranının yüzde 70 olduğunu belirten Acar, hafta sonları yolcu sayısında artış yaşandığını, sayının 14 bini geçtiğini dile getirdi.


-Turizm potansiyeli değer buluyor


Acar, hizmete giren YHT hatlarının bulundukları şehirlerin turizmine de önemli katkılar sunduğunu söyledi. Konya ve Eskişehir'de yaşayan vatandaşların hafta sonu tatillerini değerlendirmek ya da günübirlik geziler için Ankara'yı tercih ettiğini ve şehirde turizm verilerinin arttığını anlatan Acar, "İnsanlar, hizmete girdiği ilk günden bu yana ekonomik ve konforlu aynı zamanda seyahat süresini kısaltması nedeniyle hızlı trenle yolculuk etmeyi tercih etti" dedi.


Ulusal ve uluslararası siyasi trafiğin merkezi olan Ankara'nın turizmin her çeşidinde büyük bir potansiyele sahip olduğuna değinen Acar, şehrin inanç turizminden, tarih turizmine, kültürel ve sanatsal faaliyetlerden, termal ve kış turizmine kadar bir çok alternatifi barındırdığının altını çizdi. 


-Ankara misafirlere hazır


 İl Kültür Turizm Müdürü Acar, Ankara'ya gelen misafirleri ağırlayacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli 149 konaklama tesisinde 20 bine yakın yatakla hizmet verildiğini kaydetti. 


YHT seferlerinin Ankara'daki bir çok sektörü doğrudan etkilediğine de dikkat çeken Acar, hızlı tren seferleriyle birbirine komşu illerde karşılıklı bir kültür alışverişi yaşandığına işaret etti.


Acar, "Biz de Ankara'daki tüm birimler olarak şehrimizi bu fırsatlara karşı daha da donanımlı hale getirebilmek için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.



AA


Geri Dön