16 / 04 / 2024

Doğu Karadeniz yaylaları için imar barışı başvurusu!

Doğu Karadeniz yaylaları için imar barışı başvurusu!

Türkiye genelinde başlatılan İmar Barışı uygulaması, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hareketlenmeye neden oldu. Bölgede inşa edilen ve yıkım kararı alınan 4 bini aşkın kaçak yapı için vatandaşlar başvuru yapmaya başladı.



Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen İmar Barışı uygulaması Doğu Karadeniz'de inşa edilen ve yıkım kararı alınan 4 bini aşkın kaçak yapı sahibini hareketlendirdi. Trabzon ve Giresun sınırında bulunan Sisdağı Yaylası'nda kaçak yapılar nedeniyle boş alan kalmadı. Bölgede yaşayan vatandaşlar, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuruda bulunuyor. 

Bölgedeki bütün yaylarda çok fazla kaçak yapılaşma olduğunu ifade eden Doğal ve Tarihî Değerleri Koruma Derneği Başkanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Erüz, "Kaçak yapıları yasalaştırırsak yayla denilen kavramı ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı. 

İmar Barışı için e-devlet üzerinden başvuru yapıldığını söyleyen Mete Civil, "Başvuruma onay geldi, evin fotoğrafını çekip metrekaresini ölçtüm. Devlet ona göre bir bedel oluşturacak biz de ona göre hareket edeceğiz. İmar affı bizi kafa olarak rahatlattı. En azından biri bir şey dediği zaman arkamızda devlet var. Sistem üzerinden 80 metrekareye 1080 lira bir fiyat çıktı. Evim 56 metrekare. Şimdi yeniden bir hesaplama yapılacak" şeklinde konuştu. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Sisdağı Yaylası sakinlerinden olan Nurettin Çetin, "İmar barışı ile birlikte hem kaçak yapılaşma olmaz hem de devlet gelir elde eder. Böylece vatandaşlar olarak bizler de muradımıza ereriz" dedi.

ANORMAL KAÇAK YAPILAŞMA VAR
Kentteki amacın imarlı bölgelerdeki kaçak yapılaşmanın yasa ile düzenlenmesi ve kayda alınması aynı zamanda vergilendirilerek ülkeye kazandırılması olduğunu açıklayan Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı, KTÜ Öğretim Üyesi Dr. Coşkun Erüz,  "Meralar ve yaylalar, Mera Kanunu denilen özel bir kanunla birlikte, kendine has bir kanunu olan ve ulusal kamuya ait olması zorunlu olan alanlardır. Bu kanuna göre bu alanlar devletin koruması altındadır ve özel tapuya, mülkiyete konu edilemez ancak tahsis yapılabilir. Bölgemizdeki bütün yaylalarda anormal şekilde bir kaçak yapılaşma var. Trabzon sınırları içerisindeki meralarda 85-90 bin civarında yapı var. Meraların asıl amacı, hayvancılık ve ülkenin tarımsal üretimine destek vermektir. Bu yapılardan en fazla 30-40 bini amacına uygun olarak inşa edilen yapılardır. İşin kötü tarafı bu yapıları yapan insanlar bir süre sonra yaylanın gerçek sahibi olan yani meraları amacına uygun kullanıp hayvancılık yapan gerçek yaylacıları da 'Koku yapıyorsun, hayvanların pislik yapıyor' diyerek rahatsız ediyor ve  dışlıyorlar" diye konuştu. 

 

Doğu Karadeniz yaylaları için imar barışı başvurusu!

 

Erüz, sözlerine şu şekilde devam etti, "Uygulama mera bütünlüğünü ortadan kaldırıyor. Şu anda bu yapıları yasalaştırırsak yayla denilen kavramı ortadan kaldıracağız. Yönetmelikle bu insanlara hak verirsek, cüzi rakamlar karşılığında yasalaştırırsak devlet daha büyük kayıplarla karşı karşıya kalır. Bu yapılan uygulama iyi niyetle yapılıyor ama sonucu iyi niyetli olmayacak. Çünkü bu, fırsatçılığa yeni bir kapı açıyor. İmar Barışı yaparak sosyal barış yapmıyoruz. Ülke kaynaklarını barıştırmıyoruz, heba ediyoruz. Gerçek köylü olan gerçek hayvancılık yapan yaylalarda yer açamazken hiçbir hakkı olmayan, büyük şehirlerde keyif için yaylalara gelen insanlara hak veriyoruz. Bu da hak etmeyene ülkenin kaynaklarını vermek anlamına geliyor. Dolayısıyla 81 milyonun hakkı 80 bin ev sahibine peşkeş çekiliyor."


Geri Dön