19 / 04 / 2024

Dolandırıcılar yabancıya konut satışında darbe vuruyor!

Dolandırıcılar yabancıya konut satışında darbe vuruyor!

Son yıllarda Türkiye'den ev alan yabancı sayısı bir hayli arttı. Hal böyle olunca yaşanan bu talep dolandırıcıları harekete geçirdi. Öyle ki bir daire birden fazla kişiye satılıyor. 



Koronavirüs salgını gayrimenkul dolandırıcılarını harekete geçirdi. Yenimesaj'dan İbrahim Ethem Yığ'ın haberine göre; bir masa bir sandalye şirketlerle gayrimenkul satışı yapan firmaların sayısındaki artış, Türkiye'nin de yurtdışındaki itibarını zedelemeye başladı.  Hatta Milli Emlak'a ait bir arazi bir işadamına satılmaya çalışıldı. Yabancıya konut satışında problemlerin başında sözleşmelerde brüt metrekarenin yanlış söylenmesi ile mükerrer satışlar geliyor. Brüt metrekare, özellikle projeden konut alan yerli alıcıya da yanlış söyleniyor. Hatta brüt metrekarede söylenenle tapuda yazan arasında ciddi fark çıkabiliyor. Türkiye'deki tapularda artık daire metrekaresi yazmıyor. Arsa payı olarak yazıyor. O yüzden metrekareyi karşılaştırma şansı olmuyor. 

Dolandırıcılar yabancıya konut satışında darbe vuruyor!

Brüt ile net farkı abartılıyor 

Fiyat, brüt metrekare üzerinden değerlendiriliyor. Örneğin bazıları otoparkı da koyar, asansör boşluğunu da koyar. Daireyi 200 metrekare diye satar ama bir gidersiniz dairenin içi 80 metrekare. Bu farkın yüzde 15-20'yi geçmemesi gerekiyor. Bunun dışında mükerrer satışlar da oldukça yoğun. Normalde sözleşmenin noterden yapılması lazım… Noterden yapıldığında tapuya şerh edilir sizin adınıza. O yüzden de ikinci kez o daire satılmaz. Fakat noterde yapılmadığı için satıcı aynı daireyi başka birine de satıyor. Uçak firmalarının aynı koltuğu 3 kişiye satması gibi. Mesela size daireyi sattı, satış sözleşmesi yaptı. Sonrasında onu bir de bankaya ipotek etti. Aynı daireden iki defa para kazanmış oldu.  
 

Gayrimenkul satışlarında yabancıya güven uyarısı!


Geri Dön