25 / 04 / 2024

Dolar ve altın patlamaya doğru gidiyor iddiası! Dolarda yeni zirve ne olacak?

Dolar ve altın patlamaya doğru gidiyor iddiası! Dolarda yeni zirve ne olacak?

TÜİK'in açıkladığı dış ticaret verisi, dolar öğüten Türk ekonomisinin döviz ihtiyacı ve net hata noksan kalemiyle gelen kaynağı belirsiz para, dolarda ve altının son çeyrekteki performansını nasıl etkileyecek? İşte beklentiler...



Finans uzmanı ve piyasa analisti Devrim Akyıl, dolar ve altının önünün son çeyrekte açılacağını belirterek, TÜİK'in açıkladığı dış ticaret açığı verisinin bu beklentiyi güçlendirdiğini söyledi. İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı enflasyon rakamına değişinin ve hafta başında Enag ve TÜİK verilerinin geleceğini ve enflasyondaki vahim tablonun sürdüğünü belirten Akyıl, dış ticaret verisinin ise piyasalar açısından çok daha belirleyici olduğunu belirtti. TÜİK'in rekor bir dış ticaret açığı verisi açıkladığını kaydeden Akyıl, "Bunun nedeni döviz kurunun fazla ucuz kalmış olması. Bir ekonominin sağlığı tabi ki dış ticaret rakamlarıyla olur. Dış ticaret açığı vermeye devam ettiğiniz sürece ekonominiz sağlıksızdır bunu farklı şeylerle kapatmaya çalışırsınız ama çare olmaz. Türkiye de dış ticaret açığını kayıt dışı para girişleriyle kapatmaya çalışıyor. Muhasebede net hata noksan kalemi denilen kaynağı belirsiz parayla kapatmaya çalışıyor. Ama onların da bu kurlardan artık daha fazla giriş yapmayacağı kesin. Dolayısıyla son çeyrekte dolarda ve altında ciddi bir patlama gidiliyor." diye konuştu. Hazırladığı video ile piyasa ve yatırım araçlarına dair değerlendirmelerde bulunan Akyıl,  dolarda günlük trend takip seviyesinin 18.10 olduğunu ve bu seviyede kaldığı sürece yukarı yönlü hareketin devam edeceğini belirtti. Akyıl, "Kanalın içinde 20.50, 20,60 kısa vadede oldukça olası görünüyor. Orta vadede 23 ve 33 rakamları söz konusu. Yıl sonu için 23 çok olası bir rakam" diye konuştu. "Ülke hızla dolar öğütmeye devam ediyor ve daha da devam edecek gibi görünüyor" diyen Akyıl, net hata hoksan kalemi ile Türkiye'ye döviz verenlerin de 18.50 ile vermeye devam etmeyeceklerini söyledi. Akyıl, "Ülkeye gelecek dövizler var ancak onların da 18.50'den gireceğini düşünmüyorum. Küresel gelişmeler nedeniyle de ülkenin biraz daha devalüasyona ihtiyacı var gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

İnglitere'nin hamlesi altın ve gümüşün önünü açtı

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön