20 / 04 / 2024

Doların ateşi gayrimenkul sektörünü yakar mı?

Doların ateşi gayrimenkul sektörünü yakar mı?

REDAC ve EMLAKCHI CEO’ su BİLGE ÖZDEMİR köşe yazısında Doların Yükselen Ateşinin Gayrimenkul Sektörüne Olası Etkileri üzerine görüş ve düşüncelerini " kaleme alarak, değerlendirdi ve önerilerde bulundu.



Mood's, Feed, Çin, Amerika, Asya, Avrupa her zaman dışardan gelecek bir sebep var doların ateşini yükseltmek için...


Bildiğiniz veya bilmediğiniz gibi gayrimenkul sektöründe 15.Temmuz sonrasında TOKİ, Emlak Konut ve GYODER önderliğinde başlatılan "Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz " kampanyası ile bankacılık/finans sektörünün faiz maliyetlerine katlanılmaya başlandı.


Bazı uygulamalar firma bünyesinde değerlendirilirken; bazı firmalar banka/finans sektörü ile model geliştirdi.


Banka/finans kurumlarının Mortage baz faiz oranları ile tüketiciye yansıttıkları oran arasındaki farkı proje geliştiriciler banka/finans kurumlarına katkı payı ve/veya krediyi belli bir süre bloke de tutarak ödüyorlar, ödemeye devam ediyorlar.


Ödenen değerler 100 bin Lira için yaklaşık 10-15 bin lira seviyelerinde...


Ben bu desteğin tek taraflı uzun soluklu olamayacağını aylar önce belirtmeme rağmen bana inat; kampanyaya katılım sayısı artmakta, süresi uzamakta, faiz oranı düşmekte!...


Sonuç olarak, bankalar/finans sektörü ve tüketici memnun, gayrimenkul satanlarda memnun olduğuna göre bu sistem böyle devam eder gider.


Bildiğiniz gibi inşaatda tek maliyet, paranın maliyeti değil.


İnşaatın dışa bağımlı ham madde, yarı mamül, beton, demir, çimento, akaryakıt ve bunun gibi doların yükselen ateşinden etkilenecek bir sürü maliyetleri var. 


Doların yükselişinin İnşaat içinde sayıları yüzlerce olan girdi maliyetlerini olumsuz yönde etkilenebileceğini düşünüyorum.


Artan maliyetlerin anlaşması yapılan iş kalemleri ve stoklar üzerinde etkisinin olmayacağını düşüne biliriz, ancak yeni projelere değer artışı olarak yansıması muhtemeldir.


Ben, süreç içinde değişen inşaat maliyetlerinden dolayı zorunlu fiyat artışlarının olabileceğine dikkat çekmek istiyorum.


Bununla birlikte Doların Türk Lirası karşısında yükselişinin gayrimenkul sektörüne olan pozitif etkisini yabancıların gayrimenkul alımlarında görebiliriz.


Yabancılar Dolar getirip; Türk lirası ödedikleri için onlar için paranın satın alım maliyeti düşecektir.


Hatta yabancıların arasına elinde doları olan bıyıklı yabancıları, yerlileri de koyabiliriz.


İşte dünya hali, doları olmayanın zararına, doları olanın kar'ına...


Yıllardan beri söylüyor, tekrar ediyorum; günümüzün şartları gayrimenkul piyasası için önemli yatırım ve yaşam fırsatlar sunuyor.


Alan her zaman kar'da siz ekonomistlerin, yorumcuların " alma zamanı/satma zamanı " na bakmayın bugünün fırsatlarını değerlendirin


Bilge Özdemir

Redac & Emlakchi CEO


Geri Dön