25 / 04 / 2024

Dönüşüm için fon hazırlığı: Emlak vergisi ve DASK'tan pay alınacak!

Dönüşüm için fon hazırlığı: Emlak vergisi ve DASK'tan pay alınacak!

AK Part Bursa Milletvekili ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, ülkemizde 6 milyon riskli yapıdan söz edildiğini belirterek, kentsel dönüşümde finans modeli hazırladıklarını söyledi. Kılıç, "Finans model emlak vergileri ve DASK'tan alınan paylarla oluşacak" dedi.



Bursa Hakimiyet köşe yazarı Namık Göz, bugünkü köşesinde kentsel dönüşüm için yapılan çalışmaları kaleme aldı.

İşte Namık Göz'ün 'Dönüşüm için fon hazırlığı: Emlak vergisi ve DASK'tan pay' başlıklı yazısı...

Geçen hafta iki kez deprem ve kentsel dönüşüm ile ilgili iki yazı yazmıştım. Birincisi deprem risk hesaplanması ve bina envanterlerinin çıkarılması, ikincisi ise İnşaat Mühendisleri, Mmarlar Odası ve BTSO İnşaat Konseyi ile İMSİAD'ın kentsel dönüşüm modeli çalışmasıydı.

Dönüşüm için fon hazırlığı: Emlak vergisi ve DASK tan pay alınacak!

Yazıların ana teması ülkemizin değişmez kader olan depreme karşı önlem alınması ve en önemli büyük deprem kapımızı çalmadan bina stokunun nasıl yenileneceğiyle ilgiliydi. Nüfusun yüzde 71'i, Türkiye topraklarının da yüzde 66'sı deprem riski altında. Türkiye'de yaklaşık 15 bin kilometresi ana aks üzerinde olmak üzere 24 bin 500 kilometre uzunluğunda canlı fay hattı bulunuyor. Bu faylardan bir veya ikisi her yıl yıkıcı deprem üretebilme kapasitesine sahip. Bilim insanları ve sivil toplum örgütlerinin ortak görüşü; Türkiye'nin deprem sonrası yapılacak faaliyetlerde çok iyi durumda olduğu. Ancak bina stokunun yenilenmesi konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.  İzmir  depremi sonrası kasım ayında 5 siyasi partinin ortak önergesiyle TBMM'de deprem zararlarının en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin saptanması amacıyla araştırma komisyonu kurulmuştu. Komisyon üyesi olan AK Part Bursa Milletvekili ve AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, Sönmez Medya'yı ziyaretinde komisyonun çalışmalarını anlattı.

Komisyon, bu süre içinde kamu kurum ve kuruluşları temsilciler, akademisyenler, sivil toplum temsilcileriyle görüştü. Hafta sonu İzmir'de daha sonra Elazığ'da inceleme yapacak.

Dönüşüm için fon hazırlığı: Emlak vergisi ve DASK tan pay alınacak!

Peki, komisyon raporu hangi konuda yoğunlaşacak?

Aklın yolu bir misal, komisyon da görüşmeler sonucu Türkiye'deki depreme dayanıksız yapı stokunun yenilenmesi konusuna ağırlık verecek. Ahmet Kılıç, ülkemizde 6 milyon riskli yapıdan söz edildiğini hatırlatarak, bunların bir an önce yenilenmesi gerektiğini söyledi. Geçmişteki büyük Marmara depreminin Türkiye'ye verdiği zararı hatırlatan Kılıç, "Beklenen Marmara depremi Türkiye'nin kalbini vuracak. Ülkemizin sanayisi, yetişmiş insan gücü burada. Oluşacak bir felaket Türkiye'yi de derinden etkiler. O yüzden tüm Türkiye olarak deprem gelmeden hazır hale gelmeliyiz" dedi.

Komisyon olarak Meksika başta olmak üzere dünyada uygulanan modelleri incelediklerini ve AK Part Grubu olarak kapsamlı bir öneri hazırladıklarını ifade eden Kılıç bunu şöyle anlattı:

"Önce belediyeler ve akademik odaların desteğiyle bina envanterleri çıkarılacak. Binanın riskli olup olmadığı tespit edilecek. Bizim görüşümüz binaların dönüşümüne yasal zorunluluk getirilmesi. Bunun kişilere ve mülk sahibine bırakılmaması gerekiyor. Bunu yasa teklif olarak finans modeliyle sunacağız. Bizim önerimiz zorunluluk gelmesi. Kabul edilmesi meclisin takdiri."

Teklifte bu konuyla ilgili devletin özel bir kurumu olmasını önerdiklerini de ifade eden Kılıç, "Finans model emlak vergileri ve DASK'tan alınan paylarla oluşacak. Kurum vatandaşla irtibata geçip, çözüm önerilerini anlatacak" dedi.

İndirimli kentsel dönüşüm kredisi 5 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön