25 / 04 / 2024

Dönüşümde enerji korunumu ile aidatlar düşürülüyor!

Dönüşümde enerji korunumu ile aidatlar düşürülüyor!

Gazete Habertürk yazarlarından Mimar Esin Tümer, Gaziosmanpaşa'daki kentsel dönüşüm firmalarından Süleyman Ekşi ile kentsel dönüşümü ve enerji korunumunu konuştu.



Gaziosmanpaşa kentsel dönüşümünde yer alan firmalardan biri Süleyman Ekşi İnşaat ve projesi Misal İstanbul. Kentsel dönüşümün sorunlarının konuşulduğu "5.Ulusal Her Yönleri ile Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde devam etmekte olan projeler içinde, Süleyman Ekşi ile Ahes Misal İstanbul'u da konuştuk. İstanbul genelinde yaklaşık 300'ün üzerinde projeyi ele almış, bu köşeye sığdırmış biri olarak biliyoruz ki hemen hemen tüm projelerde yatırımcıların yaşadığı sıkıntılar var; lâkin bu sıkıntılara rağmen dönüşüme "enerji" odaklı bakabilen müteahhit firma' sayısı neredeyse yok. Süleyman Ekşi İnşaat'ın farkı işte tam bu noktada. Öncelikle ilk yatırım maliyeti veya ekstra maliyet artışı gibi pencerelerden bakmadan "güneş enerjisinden elektrik elde eden ve "su tasarrufu" sağlayan bir proje hayata geçiriliyor. Bu yatırımın faydasını hem içinde yaşayanlar görecek hem de çevresel bağlamda hepimiz.

İstanbul'un en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Ahes Misal İstanbul, 2 milyar Türk Lirası yatırımla hayata geçirilecek. Alper Aksoy Mimarlık imzalı proje, Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı Bölgesi'nde 100 dönüm arsa alanı üzerinde 520 bin metrekare inşaat alanına sahip. Projede, 18-20 kat arasında değişen toplam 13 blok, 2 bin 400 konut, 359 odalı otel, cadde dükkânları ve 20 bin metrekare ofis bloku yer alıyor ve 2019 yılının sonunda 1600 dairelik 1. etabı teslim edilecek. Mağaza büyüklükleri 70 ila 800 metrekare arasında değişiyor. TEM ve çevre yollarının yanında Haliç'e komşu olan Ahes Misal İstanbul, lokasyon olarak Vialand, Giyimkent ve Tekstilkent ile komşu.

Öneri?
Kampanya çok yakında

Yaklaşık 340 bin Türk Lirası'ndan başlayan fiyatlarla satışa sunulan projede aylık 1153 Türk Lirası taksitle konut sahibi olmak mümkün.

Önümüzdeki günlerde yeni bir kampanya duyurusu yapacak projede kişiye özel farklı ödeme alternatifleri de bulunuyor.

Nedir?
Sosyal dönüşüme katkı sağladı

"Proje bütünlüğünü sağlamak açısından proje çevresindeki yollar, caddeler ile 1000 kişilik ilkokul, 1000 kişilik kültür merkezi ve 1000 kişilik camiyi, sosyal sorumluluk kapsamında bedelsiz Gaziosmanpaşa ilçemize hibe ediyoruz" diyen Süleyman Ekşi, mevcut alanı ekonomik, sosyal ve kültürel değerleri ile birlikte ele aldıklarına dikkat çekiyor.

Enerji yorum 
Enerji korunumu ile aidatlar düşürülüyor

Blokların çatılarına kurulacak güneş panelleri ile konutlar harcadığı elektriği üretecek. Her daire için kat istasyonu (substation) sistemi projelendirilecek. Bu sistem sayesinde, ısı kayıpları ve ısıtma giderleri düşürülerek, enerji harcamalarında yüzde 40 oranında ekonomi hedefleniyor. Bunun yanı sıra Ahes Misal İstanbul'da işletme maliyetlerinde geleneksel sistemlere göre yüzde 10 daha avantaj sağlanması öngörülüyor. Pis su sistemi, gri su, siyah su ve mutfak pis su olarak ayrı ayrı toplanıyor, Dairelerin ıslak hacimlerinden toplanan gri sular da gri su arıtma sisteminden arıtılarak yeşil alanların sulamasında kullanılıyor. Tüm bu uygulamalar ile daire sahipleri için aidatların minimum seviyede tutulabilmesi amaçlanıyor ve sürdürülebilir çevre başlığında sorumlu bir proje inşa ediliyor.

 


Geri Dön