23 / 04 / 2024

Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi yapıldı!

Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi yapıldı!

Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi yapıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi’ nde her biri kendi alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleşen oturumlarda, akıllı şehirler gündemi tartışıldı...



Zirvenin açılış konuşmasını Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri’nin Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay yaptı. Acıbadem Mobil Sağlık sponsorluğunda düzenlenen ‘Akıllı Şehirlerde Sağlık’ oturumunda, mobil sağlık hizmetlerinin akıllı şehirler ile entegrasyonunun önemi vurgulandı


Bu yıl 27 – 28 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da ikincisi düzenlenen WICS 2013 World Intelligent Cities Summit / Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi; sağlık, enerji, inşaat, telekomünikasyon, bilgi güvenliği, ulaşım, yenilenebilir enerji, atık yönetimi, altyapı ve turizm sektörlerinin öncülerinin dahil olduğu farklı uzmanlık alanlarında, 100’den fazla konuşmacının katılımıyla gerçekleştirildi. Zirvede Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri liderliğinde gerçekleşen ‘Akıllı Şehirlerde Mobil Sağlık’ (Mobile Healthcare in Smart Cities) oturumunda, akıllı şehirlerde mobil sağlığın üstlendiği rolün önemi hakkında konuşuldu. Zirvede Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri sağlık alanındaki katkılarından dolayı “Sağlık Ödülü”ne layık görüldü. Ödülü Genel Müdür Özgür Turgay adına Satış Direktörü Murat Beşkök aldı.


Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri’nin Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, uluslarası konuşmacıların da katılımıyla, ‘mobil sağlık’ başta olmak üzere, farklı sektörlerin ‘akıllı şehirler’ konseptine nasıl entegre olacağının konuşulduğu zirvenin ilk günü yaptığı açılış konuşmasında öncülüğünü yaptıkları Mobil Sağlık hizmetlerinin nitelikleri gereği ‘Akıllı Şehirler Konsepti’nin vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi olduğunu belirtti. 


Dr. Özgür Turgay, teknoloji ve sağlığın öne çıktığı bu yeni yaşam alanlarında ‘mobil sağlık’ın çok iyi konumlandırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de sağlık hizmetlerinin taşınabilir olarak sunulmasının eksikliğine değinen Turgay, mobil sağlık hizmetlerinin Akıllı Şehirler ile entegrasyonunu bu sorunu önemli ölçüde ortadan kaldıracak bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.


Zirve kapsamında düzenlenen ‘Akıllı Şehirler’de Mobil Sağlık’ oturumunun moderatörlüğünü Acıbadem Sağlık Hizmetleri Direktörü Seyfettin Erten üstlendi. “Bireylerin sağlık hizmetlerini istedikleri zaman istedikleri yerde almak istemesi günümüzün yoğun temposunda büyük önem taşıyor. Mobil sağlık bireyleri tedaviye ulaşma konusunda özgür kılıyor,” şeklindeki konuşmasıyla mobil sağlığın faydalarına değinen Erten, mobil sağlık hizmetlerinin, sağlık harcamalarının ülke ekonomilerine getirdiği yükü de büyük oranda azalttığını da sözlerine ekledi. Seyfettin Erten ayrıca, gelişen ve değişen dünya ile birlikte, sağlıkta hizmet biçimlerinin de teknoloji odaklı yenilenmeye devam edeceğini ifade etti. 


‘Akıllı Şehirler’de Mobil Sağlık’ oturumunda, aralarında İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Şuayip Birinci, İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, Argela Arge Direktörü Dr. Mustafa Ergen, Turkcell Teknoloji CEO’su Semih İncedayı ve General Electric  Stratejik Yatırımlar Direktörü Erdoğan Çeşmeli’nin yer aldığı konuşmacıların herbiri kendi alanında sağlık konusunda yaptıkları çalışmalardan söz etti. Oturumda, öncelikle modern şehirlerde sağlık hizmetlerinin kolay erişilebilir ve sürdürülebilir olmasının büyük önem taşıdığından bahsedildi. 


Konutlar tek tuşla sağlık hizmetlerine bağlanıyor 

Bunun yanı sıra, acil sağlık vakalarına müdahale için gereken koşulların oluşturulmasının akıllı şehirlerin işlevsel olabilmesi konusunda önemli bir adım olduğu belirtildi. Doktorlar ile hızlı iletişim kurulması, akıllı telefon ve tablet kullanımıyla hastane organizasyonlarının hızlıca tamamlanması, GPS sistemiyle anlık olarak izlenebilen, uluslarası standartlarda 9 saate kadar yoğun bakım hizmeti verebilen, hastaya anında ve yerinde müdahale edebilen ambulans hizmetlerinin sunulması gibi faktörlerin akıllı şehirlerin işlevselliğine katkıda bulunacağının altı çizildi. 


Teknolojik gelişmelerinin etkisiyle sağlık hizmetlerinin evrim geçirdiği, bunun akıllı şehirlerin gelişimiyle paralellik gösterdiğinin konuşulduğu oturumda, akıllı konut ve akıllı şehir yapılanmalarının teknoloji, hız ve konfor odaklı oluşlarıyla hayatı kolaylaştıran her türlü hizmeti barındırdırdığı belirtildi. Bu alandaki en önemli ihtiyacın ise sağlık hizmetlerinin taşınılabilirliği olduğu ifade edildi. Akıllı binalarda insanların tek tuşla sağlık birimlerine ulaşabilmesinin sağlanması, çeşitli sensörlerle yaşlı ve hasta bakımlarının takip edilebilmesi gibi noktalara da değinilerek insanların ihtiyaç duydukları tedaviye evlerinde ulaşabilmeleri gerektiğinin önemi vurgulandı. 


Zirve süresince Teletıp uygulamalarının gösterildiği Acıbadem Mobil Sağlık standı katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Kan şekeri, tansiyon ve kilo ölçümlerinin yapıldığı alanda katılımcıların ölçüm değerleri Acıbadem Mobil Sağlık’ın Medikal Çağrı Merkezi’ne eş zamanlı düştü. Katılımcıların ölçüm sonuçları canlı yayında Medikal Çağrı Merkezi doktorları tarafından değerlendirildi. 




Geri Dön