19 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "1.29 faiz oranı piyasaya çok ilaç olmadı. Çünkü vatandaşlar bu işe niyetlense bile fiyatlar yükseldi bir anda. Yine fırsatçı bir yaklaşım ön plana çıktı" dedi.



Döviz kurları her gün yeni bir rekora imza atarken, bir rekor da konut fiyatlarında kaydedildi. Türkiye genelinde ev fiyatları geçtiğimiz seneye göre yüzde 35 yükseldi, yeni konutlarda bu oran yüzde 43.5'e çıktı. 
Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk ve Sayime Başçı'nın haberine göre; Merkez Bankası tarafından (TCMB) açıklanan Konut Fiyat Endeksi, Ağustos ayında kırdığı rekorun ardından Eylül'de de yeni bir rekora imza attı.

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Eylül ayında Türkiye'de metrekare fiyatı ilk kez 5 bin TL'yi geçti. TCMB Eylül ve Ekim aylarında toplam 300 baz puan indirim uygulayarak politika faizini yüzde 16'ya düşürdü fakat konut kredilerine yansıması üç kamu bankasıyla sınırlı oldu. Faiz indirimleri, bankaların konut kredi faiz oranlarını düşüremediği gibi ev fiyatlarında da ani sıçramaları getiriyor. TL değer kaybederken, gelirleri yükselmeyen vatandaş da bir konut sahibi olma hayalinden gittikçe uzaklaşıyor. 

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Ev fiyatlarındaki artışın konut talebinden kaynaklanmadığının altını çizen ekonomist Emrah Lafçı, “Asıl unsur, faiz indirimlerinin mevduat faizlerini da aşağı çekmesinden geliyor. Tasarruf sahibi elindeki mevduata enflasyonun altında faiz aldığı için alternatif enstrümanlara yöneliyor. Türkiye'de bu araçların başında döviz, altın ve konut geliyor. Konut talebinin artışı ve fiyatların yükselmesiyle, dövizdeki yükselişi beraber okumak lazım” diye konuştu. Lafçı'ya göre bunun sonucunda uygulanan politika konut ihtiyacı olan yoksul kesimlerin konut sahipliğine kavuşmalarına değil, halihazırda en az bir evi bulunanların daha fazla konut almalarına imkan sunuyor. 

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Psikolojik sınır yüzde 1 vatandaş o yüzden temkinli

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, konutta kredi faiazlerinin piyasada “psikolojik sınır” şeklinde belirtilen yüzde 1'in üzerinde olduğuna ve bir önceki kampanyanın başarısının bu oranın altına düşülmesinden kaynaklandığına vurgu yaptı. Kurla beraber maliyetlerin de yükseldiğini dile getiren Eren, “Mevcut tabloda, vatandaşın dövizdeki dalgalanma durulana kadar konut alım kararını ertelemeyi sürdürmesi olası” diye konuştu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım ise “2017'den önce satılan konutların en az yüzde 30'u için banka kredisi kullanılırken, bu yıl oran yüzde 19'a geriledi.  Sektör bu yılki faiz kampanyasına temkinli yaklaştı” açıklamasında bulundu.

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Fırsatçılık öne çıktı piyasaya ilaç olmadı

Fırsatçılık ve bundan yararlanmaya çalışan bazı kesimlerin bir anda ev fiyatlarını yükseltmesi ile faiz düşüşünün bir çözüm olmadığını aktaran İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise “Yani 1.29 faiz oranı piyasaya çok ilaç olmadı. Çünkü vatandaşlar bu işe niyetlense bile fiyatlar yükseldi bir anda. Yine fırsatçı bir yaklaşım ön plana çıktı. O yüzden de amacına ulaşamadı. 700 bin TL'lik bir ev bir anda 800 bin TL'ye çıktı” şeklinde konuştu.

Düşük faizli konut kredisi fırsatçılara yaradı!

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL'yi aştı!

Ekim 2021'de konut sektöründe neler yaşandı? 

2021 Ekim'de 137 bin 401 konut satıldı!

Ev sahiplerinden satışlarda zam oyunu!


Geri Dön