26 / 04 / 2024

Düzeç nedir?

Düzeç nedir?

Terazi olarak da adlandırılan düzeç nedir, düzeç ne işe yarıyor? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları haberimizde bulabilirsiniz...



Düzeç nedir?

Düzeç, bir yüzeyin yatay olup olmadığını anlamaya yarayan aleti ifade ediyor. Bir diğer deyişe düzeç, herhangi bir hat ya da yüzeyin yataylığını sınamak üzere kullanılan alet veya bir yüzeyin yatay ve düşey eksende eğiklik derecesini anlamaya yarayan göstergedir.


Düzeç çeşitleri..

- İpli düzeç: Ucuna bir çekül tutturulmuş "A" şeklinde bir çeşit gönyedir. Uygulama sırasında "A"nın ayakları yere konuyor, çekül ipinin "A"nın kuşağının ortasındaki işaretle çakılması düzlemin yatay olduğunu gösteriyor.


- Kabarcıklı düzeç: Su ile dolu olup içinde hava kabarcığı bırakılmış bir cam silindir ya da küre ile bunun ahşap veya madenden yapılmış yatağından meydana gelen düzeçtir. Düzeldek olarak da adlandırılan bu aletin uygulandığı yerin yatay olduğu, kabarcığın tam orta yerde, işaretli bölümün içinde kalmasıyla anlaşılıyor.


- Küresel düzeç: Camının üstü küresel bir eğrilikte olan kabarcıklı düzeçtir.


- Silindir düzeç: Uzun düzeçtir.


- Uzun düzeç:  Enine kesinti daire, oval ya da fasulye biçiminde olup içinde sıvı bulunan, uçları kapalı bir cam borudan meydana gelen düzeçtir.


- Su düzeci: Nivelmanda yatay gözlemeye yarayan, bir sehpanın üzerinde dönebilen bir boru ile birleştirilmiş eşit çaplı ili şişeden ibaret alettir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön