19 / 04 / 2024

Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?

Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?

Ecrimisil, bir malın izin dışı kullanılması işlemidir. Ecrimisil, haksız işgal tazminatı olarak da tanımlanabiliyor. Peki, ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmadan kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkına ecrimisil deniyor. Ecrimisil davası açılabilmesi için gayrimenkul sahibinin mülkün kullanımına izin vermemiş yani haksız işgal yapılmış olması gerekiyor. 

Ayrıca bu tür davalarda, davalı tarafın kötü niyetli olması şartı aranıyor. Ecrimisil davasında gayrimenkulün zarara uğrayıp uğramadığına da bakılmıyor. Haksız işgalden önce gayrimenkulden elde edilebilecek gelir miktarı hesaplanarak tazmin ediliyor. 

Kullanımın haksız işgal sayılıp ecrimisil davasının açılması için de bazı durumların mevcudiyeti gerekiyor. Kira sözleşmesi sona erdiği halde sözleşmeyi yenilemeden mülkü kullanmaya devam etmek, izinsiz inşaat yapmak ve kamu hizmetinde kullanılmak üzere kiralanmış bir binayı işgal etmek ecrimisil şartları arasında yer alıyor. 

Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?

Ecrimisil davası açabilmek için öncelikle gayrimenkulün işgali eylemini gerçekleştiren kişiye ihtarname çekilmesi gerekiyor. İhtarname ile gayrimenkulün kullanımına rıza gösterilmediği ve ecrimisil davası açılacağı bildiriliyor. Gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açılabiliyor.

Gayrimenkulün imar durumu, konumu, aylık kira bedeli gibi konular göz önünde bulundurularak bilirkişi tarafından ecrimisil bedeli belirleniyor. Beş yıllık geriye dönük olarak ecrimisil talep edilebiliyor. Davanın başladığı tarihe gerçekleşen zarar tazmin ediliyor, ancak söz konusu dava başladıktan sonra ortaya çıkabilecek maddi kayıplar talep edilemiyor. 


Geri Dön