19 / 04 / 2024

Edirne'de tarihi Alipaşa Çarşısı'nın kapıları açıldı!

Edirne'de tarihi Alipaşa Çarşısı'nın kapıları açıldı!

Edirne'de, koronavirüs tedbirleri altında kapatılan 5 asırlık Alipaşa Çarşısı, 50 gün sonra yeniden kapılarını açtı. Belediye ekiplerinin baştan aşağı dezenfekte edildiği tarihi çarşıya maskesiz esnaf ve müşteriler alınmayacak.



Edirne'de Mimar Sinan'ın 1569 yılında yaptığı, kentin en önemli alışveriş merkezleri arasında yer alan Alipaşa Kapalı Çarşısı, koronavirüs tedbirleri altında 50 gün önce kapılarını kapattı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; tarihi çarşı bugün AVM'lerin açılmasıyla birlikte yönetim olarak yeniden kapılarını müşterilere açtı. Çarşıya 65 yaş ve üstü kişilerin girmesi yasaklandı. Müşterilerin maske, dezenfeksiyon ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak girişine izin veriliyor. Alipaşa Çarşısı'nda 128 dükkandan neredeyse tamamı açılırken, temizlik çalışmasından sonra müşterilere hizmet veriliyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da katılımıyla kapıları açılan çarşı, 11.00 ile 19.00 saatleri arasında hizmet verecek.

Başkan Gürkan, İçişleri Bakanlığı tarafından alınan karar ile birlikte, kuaförler güzellik merkezleri ve AVM'lerin bugün açıldığını söyleyerek, "Edirne tarihi kültürel yapısı ile 3 tane tarihi AVM'ye sahip. Bunlar alışveriş çarşıları dediğimiz tarihi yapılar. Bunlardan Mimar Sinan'ın yaptığı tarihi Alipaşa Çarşısı, Bedesten ve Selimiye Cami altındaki Arasta Çarşısı. Tarihi 3 çarşıda yaklaşık 300 esnaf arkadaşımız çalışıyor. Edirne Belediyesi olarak biz de çarşıların dezenfektesini yaptık. Yaklaşık 45 gündür çarşı kapalı ve esnafımız çok zor günler geçirdi inşallah işleri düzelir. Biz de bugün 3 çarşımızın esnaflarına dezenfekten ile ateş ölçer cihazlar verdik" ifadelerini kullandı.

'1 HAFTA DENEME AMACIYLA AÇIK KALACAĞIZ'

Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış ise valilik ve belediyenin destekleri tarafından tarihi çarşının kapılarının yeniden açılacağını söyledi: Sanış, "Bugün tarihi çarşımızın kapılarını açtık ama bu sadece bir deneme. 1 hafta boyunca denemek amacıyla açık kalacağız. Deneyeceğiz, bakacağız, her şey yolunda giderse açık kalmaya devam edeceğiz. Hayat kapattığımız gibi başlamayacak. Şu an kontrollü bir yaşam olacak. Çarşıya maskesiz vatandaş almayacağız. Ateşlerini ölçüp sosyal mesafe kuralları çerçevesinde hizmet vereceğiz" diye konuştu. 


Geri Dön