19 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'nde konut fiyatları yüzde 11 arttı!

Ege Bölgesi'nde konut fiyatları yüzde 11 arttı!

Ege Bölgesi'ndeki konut fiyatları bir yıl önceye göre ortalama yüzde 11 arttı. Bölgede konut fiyatlarının en çok arttığı il yüzde 13.8 ile İzmir oldu.




Ege Bölgesi'ndeki konut fiyatları bir yıl önceye göre ortalama yüzde 11 arttı. Bölgede konut fiyatlarının en çok arttığı il yüzde 13.8 ile  İzmir  oldu. Konut fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerinde yükseldiği İzmir'i sırasıyla Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Aydın ve Muğla takip etti. Bu illerde konut fiyatları ortalama yüzde 11.5 artarken Çanakkale ve Balıkesir'deki artışlar yüzde 6'da kaldı. 


Türkiye ortalamasının üzerinde

Merkez Bankası, Türkiye Konut Fiyat Endeksi Şubat 2014 raporunu açıkladı. Konut fiyatları 2013 yılı Şubat ayına göre yüzde 13.7 artış gösterirken konut fiyat endeksi 131 bin 86'dan 148 bin 95'e yükseldi. Raporda Kilis, Adıyaman ve Gaziantep'te konut fiyatları yüzde 20.9'luk bir artışla Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde seyrederken, bu illeri yüzde 19.5 ile İstanbul ve yüzde 13.8 ile İzmir takip etti. Konut fiyat endeksinin en az artış gösterdiği iller ise yüzde 3.2 ile Van, Bitlis, Hakkari ve Muş oldu. Öte yandan Başkent  Ankara  yüzde 11.2 ile Türkiye ortalamasının altında kaldı. İzmir ise konut fiyat endeksinde tavan yaptı. Türkiye ortalaması 13.7'nin 0.1 puan üzerinde yer alan İzmir, konut fiyat endeksinde Ege'de birinci, Türkiye'de 3'üncü sırada yer aldı. İzmir'i sırasıyla yüzde 11.5 ile Manisa, Uşak, Afyon ve Kütahya, yüzde 11 ile Aydın ve Muğla takip etti. En düşük artış yüzde 6 ile Balıkesir ve Çanakkale illeri oldu. 


Sürekli yükseliyor

Konut fiyat endeksi raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise, fiyatların 1 yıldır sürekli artış göstermesi oldu. Konut sektöründe bir yıl içinde fiyatların bu denli artması şaşırtırken, her zaman yaşamın ucuzluğuyla bilinen İzmir de fiyat artışından nasibini aldı. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye genelinde özellikle sanayi ve turizm sektörünün geliştiği yerlerde konut fiyatlarının tırmandığı görüldü. 


Hem kalite hem de fiyatlar arttı

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Ege Bölgesi'nde son dönemde projeler arttı. Birçok alan imara açılıp lüks konut projeleri gerçekleştirildi. Bu projeler bulunduğu ilçeyi de yükselen trend haline getirdi. Ancak birinci el konut fiyatlarının artmasına da neden oldu" dedi.

İzmir'de Bayraklı, Bornova, Bostanlı ve Menemen ilçelerinin geleceğin gözde semtlerinden olmaya aday olduğunun altını çizen Güleroğlu, "Bu bölgedeki fiyatlar 650 bin TL'den başlıyor; 1.5 trilyona kadar devam ediyor. Bu fiyatlarda olan projeler lüks projeler. Birinci el konut fiyatlarında durum böyleyken ikinci el konut fiyatlarında ise tam tersi bir durgunluk yaşanıyor" diye konuştu.


Vergide büyükşehir tarifesi başlıyor

Manisa'nın büyükşehir olmasıyla birlikte vatandaşın ödeyeceği vergi oranları da arttı. Mayıs ayı içerisinde ilk taksiti ve Kasım ayı içinde de ikinci taksiti ödenmesi gereken Emlak Vergileri büyükşehir statüsünden alınacak. Manisa Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Odası Temel Eğitim ve Staj Merkezi Başkan Yardımcısı Bahri Küçükoğulları büyükşehir olan Manisa'daki emlak vergilerindeki artışları değerlendirdi. 

Küçükoğulları, şu bilgileri verdi: "Manisa'da gayrimenkulü olanların, 2013 yılı emlak vergileri önce yeniden değerleme oranına göre artacak. Bu artışın yanı sıra büyükşehir olması nedeniyle yüzde 100 oranında bir daha artırılacak. Emlak Vergisi üzerinden yüzde 10 alınan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı da Emlak Vergisi artışına paralel olarak 2013'de yüzde 100'ün üzerinde artacak. İlk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek. İkinci taksitler Kasım ayında ödenecek."

Ege'nin yeni büyükşehirlerinde en yüksek vergi uygulanacak semtlerden bazıları şöyle:

BALIKESİR'DE: Bahçelievler, Paşalanı, Atatürk mahallesi 52 evler bölgesi.

DENİZLİ'DE: Delikçınar, Servergazi, Kınıklı, Bağbaşı, Gümüşler, Çamlık, Üçler, Pamukkale, Başkarcı.

MANİSA'DA: Horozköy, Alaybey, Karaköy, Akmescit mahalleleri.

AYDIN'DA: Malazgirt, Adnan Menderes, Zafer, Cumhuriyet mahalleleri.

MUĞLA'DA: Emir Beyazıt, Kötekli, Nusrettin mahalleleri.



Yeni Asır


Geri Dön