19 / 04 / 2024

Ekrem Demirtaş: Antik Smyrna Kenti kazılarına 10 yıldır destek veriyoruz!

Ekrem Demirtaş: Antik Smyrna Kenti kazılarına 10 yıldır destek veriyoruz!

Agora ve Kadifekale’yi de kapsayan kazılara 10 yıldır destek verdiklerini belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: "Efes’le, Atina’nın Akrapol’ü ile yarışacak bir antik mirasa sahibiz" dedi




İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Agora'nın ve Kadifekale'nin de içinde bulunduğu Antik Smyrna Kenti kazılarına 2003 yılından bu yana destek verdiklerini belirterek, "10 yıldır kesintisiz verdiğimiz destek 3 milyon TL'yi aştı. 2 bin 500 yıllık tarihi olan Agora'nın tam olarak istediğimiz görüntüye ulaşması için önümüzde daha çok 10 yıllar var ve biz bundan sonra da kazı başkanlığına istedikleri her türlü desteği vermeye hazırız. Kazı Başkanı Akın Ersoy'a her zaman aynı şeyi söylüyoruz, siz yeter ki kazın ve çalışın, kaynağı sorun etmeyin" diye konuştu.


'Sorumluluğumuz var'

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan yardımcıları Akın Kazançoğlu ve Jak Eskinazi, Yönetim Kurulu üyeleri Süleyman Subaşı, Mustafa Tüzün, Bekir Şahiner, Mert Pala ve Ali Yılmaz ile İTO Ören Yeri Komisyonu üyeleri Osman Kızıltuğ, Kaan Yıldırım, Rıza Gençay ve Emre İlalan, Agora ve Kadifekale'yi ziyaret ederek Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Oda olarak İzmir'in tarihi ve kültürel zenginliklerinin gün ışığına çıkarılmasına, hak ettiği şekilde sergilenmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Demirtaş, "Bu yüzden pek çok çalışmayı destekliyoruz çünkü güzel İzmir'e karşı böyle bir sorumluluğumuz var. Diğer yandan  İzmir  için belirlediğimiz vizyonda turizmin çok önemli bir yeri var. Turistler de kentimize geldiklerinde onlara gösterebileceğimiz yerlerin başında ise kuşkusuz Agora geliyor" dedi. 


"Efes'le yarışır"

Bu düşünceden hareketle 2003 yılından Agora'nın bulunduğu bölgede yapılan Antik Smyrna Kenti kazılarına destek vermeye başladıklarını ifade eden Demirtaş, "Bugüne kadar Agora Ören yerinde müthiş bir mozaik döşeme, dünyanın en zengin graffitolarından birisi (duvar resimleri) ortaya çıktı. Meclis Binası, Roma hamamı, caddeleri ile şehrin kalbinde Efes'le, Atina'nın Akrapol'ü ile yarışacak bir antik mirasa sahibiz" dedi. 


'Eserler hakkıyla sergilenmiyor'

Demirtaş, Agora'da ortaya çıkarılan yapıların yanı sıra çok sayıda eserin de gün ışığına kavuştuğunu ancak bunların hakkıyla sergilenemediğini söyledi. Demirtaş, "Bizim isteğimiz bunların Agora'nın yanında yapılacak bir müzede sergilenmesi. Ayrıca Agora'nın kuzey tarafında restorasyonu ile sağlıklaştırma çalışmaları devam eden dükkanlar var. Bu restorasyon tamamlandıktan sonra birisinde üyelerimizin turistlere yönelik orijinal ürünlerini de sunmak istiyoruz" dedi. 



Yeni Asır


Geri Dön