16 / 04 / 2024

Ekrem Demirtaş: Kentsel dönüşümde TOKİ'yi istemiyoruz!

Ekrem Demirtaş: Kentsel dönüşümde TOKİ'yi istemiyoruz!

Garanti Bankası'nın organizasyonu ile İzmir Hilton Otel'de gerçekleştirilen "Anadolu'da Konuta Yön Verenler" adlı toplantıya katılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalar yaptı....




İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "Kentimizde  TOKİ  eliyle yapılacak bir kentsel dönüşümü istemiyoruz. Onların evleri kalitesiz" dedi 


Capital ve Ekonomist dergileri önderliğinde ve Garanti Bankası'nın organizasyonu ile  İzmir  Hilton Otel'de gerçekleştirilen "Anadolu'da Konuta Yön Verenler" adlı toplantıya katılan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalar yaptı. Demirtaş "Türkiye'nin hedefleri var. 2023'te ilk on ekonomi araşma girmeyi hedefliyoruz. Bu tarihe kadar Türkiye'deki tüm konutların risksiz yaşanabilir hale getirilmesi çok önemli. Güzel İzmir diyoruz ama denize sırtımızı döndüğümüzde aynı güzelliği göremiyoruz. Hızlı kentleşme, aşın yapılaşma imarsız bir kent yarattı. Riskli yapıları ortadan kaldırmalıyız. Kentsel dönüşümü, İzmirli müteahhitlerin başarabileceği her türlü birikimleri var. 


TOKÎ'nin evleri gibi 15- 20 katlık kitleleri istemiyoruz. Bunun TOKİ eliyle yapılmasını hiç istemiyoruz. İzmir'i biz inşa ettik. Devletten de para almadık. Kooperatifler kurduk. TOKİ'nin gelip de proje üretmesine karşı çıkıyoruz. Şu anda Buca ve Uzundere'de TOKİ evleri var. onların da kalitesi, vasıfları ortada" dedi. 


YARARSIZ YASA 


İzmir Büyükşehir Belediye Başkam Aziz Kocaoğlu ise, kentsel dönüşüm çalışmalarım mutlaka ve mutlaka belediye yasası ile yapacaklarım kaydederek, 5306 sayılı yasanın ceberut bir yasa olduğunu ve vatandaşın yararına olmadığım kaydetti. 


Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen 8 ayn kentsel dönüşüm çalışmasında uzlaşma süreci içinde olduklarım hatırlatarak, belediyenin dönüşüm çalışmaları ile ilgili olarak seçim sebebiyle bazı dedikodular türetildiğini vurguladı ve ilerleyen süreçte çalışmaların hız kazanacağım söyledi. 


Başkan Kocaoğlu mevcut yasaları birbiri ile kıyaslayarak şunları dile getirdi; "Birinde uzlaşma, birlikte karar verme ve gönül rızası var. Elbette çok zor, çok terliyoruz ama kimsenin burnunu kanatmıyoruz. 


Diğerinde ise ceberut bir yasa var. Bu 5306 sayılı yasadan dolayı halkın başı çok ağrıyacak. Akıl, bilim ve adaleti hakim kılmalıyız. Hepsinin vücut bulacağı bir yasayı oluşturmalıyız. Başkan olduğum sürece 5306 sayılı yasaya göre kentsel dönüşüm yapmayacağım. Belediye yasasma göre yapacağım. İzmir, arazisi kısıtlı bir kent. 


Dönüşümü, belirlenen noktalarda yapmamız lazım. 


Bunu yaparken de çok dikkatli olmamız gerekiyor. Yerine göre .yoğunluk artışı olabilir, önemli olan bunun oranıdır. 22'inci yüzyılın kentini bugünden şekillendirmek zorundayız." Toplantıya ayrıca Megapol Yönetim Kurulu k Başkanı Selim Gökdemir, Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkam Melih Şimşek, İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Azad Yeşil, Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk katıldı. 


Can Özlü/Habertürk


Geri Dön