23 / 04 / 2024

Ekrem Keleş Mekke'deki vinç kazasını değerlendirdi!

Ekrem Keleş Mekke'deki vinç kazasını değerlendirdi!

Mescid-i Haram'da meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Keleş, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.



Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, hac için 3 yıldır kayıt alınmadığını belirterek, "Şu anda hacca gelmek için 1 milyon 200 bin kişi sıra bekliyor. Kayıtları açtığımız an bu rakam 2,5 milyonu bulur" dedi.


Keleş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç ile Diyanet İşleri Başkanlığının hac hizmetleri hakkında bilgi verdi.


Hacı adaylarına yönelik çalışmaları anlatan Keleş, Diyanet'in organizasyonuyla 34 bin 141, seyahat acenteleri organizasyonuyla da 22 bin 212 olmak üzere 56 bin 353 hac yolcusunun bulunduğunu söyledi.


Bugün itibarıyla Mekke'de 34 bin 191, Medine'de 6 bin 437 hacı adayı olduğunu belirten Keleş, 13 hacı adayının kutsal topraklarda hayatını kaybettiğini bildirdi.


Keleş, şu ana kadar Türkiye'ye kargoyla 665 ton hurma gönderildiğini kaydetti.


- Mescid-i Haram'daki çalışmalar

Mescid-i Haram'da meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Keleş, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.


Keleş, İslam ülkelerine "inşaat çalışmaları nedeniyle Kabe'nin kapatılması önerisinin gelip gelmediği" yönündeki soruya, "Kabe'nin kapatılması mümkün değil. Mescitteki çalışmalar devam ediyor. Tarih boyunca hiç tavaf durmamıştır. Çalışmalar için gerekli tedbirler alınmalıdır" cevabını verdi.


İslam ülkelerinden hac ibadeti yapmak isteyenlerin potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Keleş, "3 yıldır yeni kayıt almamamıza rağmen hac için 1 milyon 200 bin sıra bekleyen var. Kayıtları açtığımız an bu rakam 2,5 milyonu bulur. Bu rakamın kotayla eritilmesi mümkün değil. 50-60 yıla ancak eritilir" diye konuştu.


- "Sorumlu şirket tazminat ödemeli"


Genel Müdür Günenç de Mescid-i Haram'da yapılan çalışmaların, tavafı rahatlatmaya yönelik olduğunu belirtti.


Günenç, "Hacı sayılarının artırılması sadece Mescid-i Haram'da devam eden inşaatla ilgili değil. Kotaların konulmasının bir nedeni de Arafat, Mina ve Müzdelife'de alanlarının sınırlı olması. Orada hiçbir çalışma yok. Kapasite artırımıyla ilgili çalışma yok. Projeler olduğundan bahsediliyor ama başlamış hiçbir proje yoktur" dedi.


Tavaf alanını rahatlatmaya yönelik çalışmaların yetmeyeceğini dile getiren Günenç, Arafat, Mina ve Müzdelife için çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.


Kutsal topraklardaki tarihi dokunun yok edildiğini, üzerine de binalar kurulduğunu ifade eden Günenç, dünkü kazada hayatını kaybedenlere tazminat ödenmesi gerektiğini söyledi. Günenç, "Sorumlu şirket tazminat ödemeli. Ödemezse bu iş, hukuki olarak takip edilmeli" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön